matematykaszkolna.pl
właściwości równoległoboku miszczu: Mama takie pytanie czy przekątne równoległoboku są siecznymi kątów
26 sie 13:10
Kacper: a co to jest sieczna kąta?
26 sie 13:11
Janek191: Siecznymi czy dwusiecznymi ?
26 sie 13:13
Piotr 10: pewnie dwusiecznymi;
26 sie 13:14
razor: Przekątne są odcinkami więc nie mogą być siecznymi, tobie raczej chodziło o dwusieczne emotka Przekątne w równoległoboku nie są dwusiecznymi, tylko w rombie coś takiego występuje
26 sie 13:14
miszczu: a sorry, mój błąd dwusiecznymi. Siedziałem w okręgach i mi tak zostało Chodzi mi o dwusieczne. emotka
26 sie 13:15
Kacper: To odpowiedź brzmi nie.
26 sie 13:15
Piotr 10: w szczególnym przypadku tak
26 sie 13:19
Bogdan: rysunek Przy okazji pytania miszcza nasuwa sie taka refleksja. Nawyk niesamodzielnoiści, nie zbadania samemu swojego problemu i nie zastanowienia się nad znalezieniem rozwiązania nawet przy banalnych zagadnieniach staje się coraz bardziej powszechny. Tu niepokojące i zasmucające zjawisko. A w tym konkretnym pytaniu wystarczyło miszczu narysować kilka równoległoboków i samemu sobie odpowiedzieć na nurtujące pytanie, bez urazy emotka
26 sie 13:32
AS: Panie Bogdanie! Przecież to najzwyklejsze wygodnictwo. Po co rysować,sprawdzać rozwiązanie zadania jak może to zrobić ktoś za mnie.
26 sie 16:01
pigor: ... tak jak − kto to słyszał − rysuje się za abiturienta na arkuszu maturalnym rysunek(ki) wynikające z treści zadania.
26 sie 16:09