| π + 0 | π | 1 | √3 | |||||
z0 = 3√8 ( cos | + i sin | ) = 2*( | + i | ) = 1 + i √3 | ||||
| 3 | 3 | 2 | 2 |
| π + 2π | ||
z1 = 2*( cos | + i sin π ) = 2*( cos π + i sin π ) = 2*( − 1 + i 0) = − 2 | |
| 3 |
| π + 4π | 5 | 1 | √3 | |||||
z2 = 2*( cos | + i sin | π ) = 2*( | − | i ) = 1 − i √3 | ||||
| 3 | 3 | 2 | 2 |
| φ + 2π k | φ + 2π k | |||
zk = n√ I z I *( cos | + i sin | ), gdzie k ∊ { 0,1,2, ..., n − 1} | ||
| n | n |
a ja myslałam ze to gorzej wyjdzie
a jak mam przykład √81 to
I z I = 9
√81= 9= 9+i0= z i |z|=√92+02= √81+02= √81= 9. ...