Liczby
Karolinka: Pomocy!
Uzasadnij, ze suma: 21+22+...+299
Jest podzielna przez 7
26 sie 10:51
uczciwy: Jak jest to zadanie z dzisiejszej poprawkowej matury... a na to wyglada to nie licz na pomoc.
26 sie 10:53
Karolinka: Nie. Jest to zadanie na probna poprawe matematyki w 1 liceum
26 sie 10:55
Lukas:
to po 12 dostaniesz odpowiedź
26 sie 10:56
uczciwy: Nie pal glupa

do 12 nikt ci tu nie pomoze
26 sie 10:56
nieuczciwy:
21 + 22 + ... + 299 = (21+22+23) + (24+25+26) + ... + (297 + 298 + 299) =
= (21 + 22 + 23) + 23*(21 + 22 + 23) + ... + 296*(21 + 22 + 23) =
= (21 + 22 + 23) * (1 + 23 + ... + 296) = (2+4+8) * (1 + 23 + ... + 296) =
= 14 * (1 + 23 + ... + 296) = 7 * 2*(1 + 23 + ... + 296) = 7 * n, gdzie n∊ℕ
26 sie 10:58
..:
Jak to się okaże zadanie z matury to zgłoszę to na policje.. mam screeny jak coś. nie
uciekniesz przed odpowiedzialnością !
26 sie 11:00
Karolinka: O kurde.. Dzieki. Nie wiem jak pojdzie mi ta poprawka, jak takie zadania sa
26 sie 11:01
Karolinka: Ja nawet nie wiedzialam ze sa dzisiaj poprawki z matur. Jak narazie dalko mi do matury jak
klasy nie zdam.
26 sie 11:03
26 sie 11:03