Liczby jakiestam
Karolinka: Uzasadnij, ze suma:
21+22+23+...+299
Jest podzielna przez 7.
26 sie 10:21
Karolinka: Ostatnie to 299
26 sie 10:22
Lukas: zadanie z maturki ? oj nie ładnie prokurator jak się dowie To wpadnie Ci na chatę...
26 sie 10:55
Janek191:
21 + 22 + 23 + ... + 299 = 2 + 4 + 8 + ... + 299 =
Mamy sumę ciągu geometrycznego :
a1 = 21 = 2
q = 22 : 21 = 2
n = 99
26 sie 10:59
..:
Janek Umiesz czytać ! zadanie z poprawkowej matury
26 sie 11:01
Piotr 10: Niech ktoś to usunie...
26 sie 11:02
26 sie 11:04
26 sie 11:06
pigor: ...,
Uzasadnij, ze suma: 21+22+23+...+299 jest podzielna przez 7.
no to jak już po maturze − nie wiem czy w ogóle na niej było to
zadanie

, widzę jego rozwiązanie np. tak:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
suma
21+22+23+...+299= S
99 ciągu geometrycznego, a
1=q=2,
| | 299−1 | |
S99=2* |
| =2(299−1)=2(833−1)=2(811−1)(822+811+1)= |
| | 2−1 | |
= 2(8−1)(8
10+8
9+ ... +8
1+1)(8
22+8
11+1)=
7k, k∊N i takie
k= 2(8
10+8
9+ ... +8
1+1)(8
22+8
11+1). ....
26 sie 14:55
Bogdan:
W arkuszu maturalnym yego zadania nie było, ale mogło być w arkuszu z egzaminu
poprawkowego z matematyki (nie maturalne) w jakiejś szkole, dzisiaj w niektórych
szkołach przeprowadzane były także egzaminy poprawkowe z róznych przedmiotów.
Ten typ zadania dość często pojawiał się w róznych próbnych sprawdzianach egzaminycyjnych,
również w arkuszach maturalnych. Rozwiązanie polega na pogrupowaniu i wyciągnięciu przed
nawias wspólnego czynnika.
W tym przypadku: (2 + 22 + 23) + (24 + 25 + 26) + ... + (297 + 298 + 299) =
2(1 + 2 + 4) + 24(1 + 2 + 4) + ... + 297(1 + 2 + 4) = ... widać zakończenie
26 sie 15:08
Kacper: Nie było

2+4+8=14
Pogrupować po 3 i mamy dowód
26 sie 15:09