zapomniałam pomożecie?
maska : liczba możliwych rozmieszczeń 3 kul w dwóch szufladach wynosi ...
26 sie 09:25
Patronus: Mamy 3 kule: OOO
i dwie szuflady: .......|..........
Czyli mamy ciąg długości 4 składający się z trzech O i jednego |
wystarczy wybrać miejsce dla |
26 sie 09:27
26 sie 09:49
26 sie 10:02
Mila:
To zależy jakie kule są.
26 sie 13:18
PW: Kolejny przykład złego sformułowania zadania. Dlaczego autor nie powiedział "jednakowe kule"?
A może maska niestarannie przekazał(a) treść zadania?
26 sie 13:24
john2: Można zapytać, czemu to ma znaczenie?
Załóżmy, że jest jedna mała, druga średnia, trzecia duża,
Małej wybieramy szufladę na dwa sposoby, średniej też na dwa, dużej też.
2*2*2 = 8
Teraz załóżmy, że są identyczne:
jedna kula idzie do jednej z dwóch możliwych szuflad, kolejna też i kolejna też:
więc znowu 2*2*2 = 8
Co jest nie tak z takim myśleniem?
Trzeba na drugi przypadek spojrzeć z perspektywy szuflad?
26 sie 13:46
PW: Takie ma znaczenie, że jeśli kule już siedzą w szufladach (mamy jedno z możliwych rozmieszczeń)
i odwrócimy się, a spryciule dwie zamienią się szufladami, to tego nie zauważymy, bo kule są
nierozróżnialne dla oka. Czytaj rozwiązanie Patronusa − stoją sobie w kolejce 3
nierozróżnialne kule, a my przekładamy przegródkę pokazującą ile kul do pierwszej
szuflady, a ile do drugiej. Przegródkę można umieścić tylko w 4 miejscach − przed wszystkimi
kulami (w pierwszej szufladzie nie ma kul, w drugiej trzy) itd. aż do przegródki po wszystkich
kulach (w pierwszej szufladzie wszystkie trzy).
Nie rozumujemy tutaj na zasadzie wariacji z powtórzeniami.
26 sie 14:00
Kacper: John szuflady są rozróżnialne
Teraz jeśli rozróżniamy kule, to mamy wariacje z powtórzeniami 23=8
Jeśli kul nie rozróżniamy To mamy sytuacje
1 szuflada 3 kule
2 szuflada 0 kul
1 szuflada 2 kule
2 szuflada 1 kul
1 szuflada 1 kula
2 szuflada 2 kule
1 szuflada 0 kul
2 szuflada 3 kule
Możliwości 4.
Można policzyć też przy pomocy patyczków i kulek tak jak Patronus
26 sie 14:06
john2: Aha. Dziękuję.
26 sie 14:07