parzystość i nieparzystość funkcji z wart. bezwzględną
Zbynek: parzystość i nieparzystość funkcji z wart. bezwzględną
f(x) = x + |x|
f(−x) = −x + |−x|
−f(x) = −x − |x|
jak to jest z tą parzystością tych funkcji, bo wykres f(x) i f(−x) wygląda jak byk, że jest
symetryczny względem OY, a f(−x) symetryczny względem (0,0) z −f(x).
Czy ta funkcja jest parzysta i nieparzysta jednocześnie czy nie jest ani parzysta ani
nieparzysta ?
26 sie 01:14
Rafał: A jakie są warunki parzystości i nieparzystości funkcji?
26 sie 08:20
Zbynek: x ∊R ?
26 sie 13:39
Zbynek: f(−x) = f(x) parzystość
−f(x) = f(−x) nieparzystość
26 sie 13:40
PW: Coś mącisz proste zagadnienie.
| | ⎧ | 2x dla x≥0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 dla x<0 | |
Widać, że nie jest parzysta ani nieparzysta, bo dla x>0 wartości są dodatnie, a dla x<0 − stale
równe 0. Nie może być więc f(−x) = f(x) ani f(−x) = − f(x).
Najlepiej narysować.
26 sie 13:48
Zbynek: ok. ale czy ten wniosek ma swoje podstawy w fakcie, że funkcja nie jest różnowartościowa ?
26 sie 13:51
PW: Nie, w fakcie że 0 nie jest równe ani +5, ani −5.
26 sie 14:04
Mila:

a)
f(x)=x+|x| ani parzysta, ani nieparzysta
26 sie 17:19
Mila:

f(x)=|x| parzysta
g(x)=x
2+1 parzysta
26 sie 17:21
Mila:

y=x
3 nieparzysta
26 sie 17:22
Zbynek: Dzięki za te przykłady, takie zobrazowanie zawsze bardziej zapada w pamięć
26 sie 22:27
Zbynek: to pytanie do Mila i do reszty użytkowników także:
czy istnieje funkcja odwrotna do funkcji:
f(x) = −x2 gdy x∊(−∞, 0) ?
26 sie 22:39
Zbynek: ok. jest −
√x, temat zamknięty
26 sie 22:50
Mila:
Tak, bo jest w tym przedziale różnowartościowa.
26 sie 22:53
Mila:
Masz błąd.
Narysuj , wykres ma być symetryczny względem prostej y=x do tej części paraboli która odpowiada
ujemnym argumentom.
26 sie 23:30