26 sie 01:04
Godzio:
Pierwsze równanie prostej jest przekształcone do postaci kierunkowej z tego masz współczynnik
| | m | |
kierunkowy − |
| , wiesz, że prosta jest prostopadła do prostej o współczynniku 4, a proste |
| | 2 | |
są prostopadłe gdy
| | m | | m | | 1 | |
a1a2 = 1 czyli u nas − |
| * 4 = −1 ⇒ − |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
26 sie 01:10
arko: aha, rozumiem. Dzięki
26 sie 01:13
Eta:
| | 1 | |
k:y=a1x+b1 p : y= a2x+b2 k⊥p ⇔ a2*a1= −1 ⇒ a2=− |
| |
| | a1 | |
| | 1 | |
k: y=4x+3 a1=4 to a2= − |
| |
| | 4 | |
26 sie 01:16
arko: aha, ale dlaczego trzeba przyrownywać tą odwrotnosć z drugiego rownania? SKąd mam wiedzieć, ze
tak trzeba robić?
26 sie 01:24
Eta:
| | 1 | | m | | m | |
No bo a2= − |
| p: y= − |
| x−3 ⇒a2= − |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
26 sie 01:27
Eta:
2 sposób
k: 4x−y+3=0
p: mx+2y+6=0
| | 1 | |
k⊥m ⇔ 4*m−1*2=0 ⇒ 4m=2 ⇒ m= |
| |
| | 2 | |
26 sie 01:31
arko: kurde nie rozumiem, dobra ide spać, mam nadzieje ze budzik nie zaszwankuje
26 sie 01:35
Eta:
Powodzenia
26 sie 01:37