Wykaz ze
5-latek: Mam takie ostatnie zadanko na dzisiaj
Wykaz ze jesli ab>0 to
Mam pytanie
czy w tym wypadku nalezy normalnie dowodzic (czyli przeksztalcac) i dojsc do nierownosci
prawdziwej czy wystarczy skorzystac z tego ze w a) AM>=GM a w )GM>=HM jesli nie wystarczy
to prosze o podpowiedzi
25 sie 23:33
Godzio:
A kiedy działają te nierówności?
Niech a = −2, b = −1 wtedy ab = 2 > 0 jest spełnione.
√ab =
√2
| a + b | | −2 − 1 | | 3 | |
| = |
| = − |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
25 sie 23:35
ICSP: Fałsz.
a = b = −2 nie działa.
25 sie 23:35
Godzio:
Teraz pomyślałem, że pewnie zapomniałeś o przecinku

.
Jeśli tak, no to są to dokładnie te nierówności, ale żeby z nich zawsze korzystać spróbujesz
sobie przeprowadzić dowody ogólne?
W tym wypadku podniesienie do kwadratu i schowanie do kwadratu liczby załatwia sprawę (albo
nawet bez podnoszenia):
a − 2
√ab + b ≥ 0 ⇔
(
√a −
√b)
2 ≥ 0 co jest prawdziwe dla każdego a,b ≥ 0
25 sie 23:37
5-latek: bo mialo byc a>0 i b>0 a nie ab>0
25 sie 23:38
5-latek: dzieki Panowie

Teraz tylko wiedziec kiedy z nich skorzystac
Moze ewentualnie jakies podpowiedzi male
25 sie 23:46
Godzio:
Kiedy z nich korzystać? No i to jest trudność w wielu nierównościach, żeby to zobaczyć
25 sie 23:48
5-latek: Godzio skoro jestes i chcesz mi odopwiadac to dostalismy takie zadanie od
Ety i
Saizou wspomnial ze mozna tu wlsnie te srednie uzyc
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zadanie x2+y2+z2*( |
| + |
| + |
| ) >=9 |
| | x2 | | y2 | | z2 | |
Rozwiazalem to zadanie innym sposobem ale mozesz pokazac jak to rozwiazc srednimi
| | x2+y2+z2 | | 3 | |
No bo tak |
| >= |
| |
| | 3 | | | |
i rozwiazac to ?
25 sie 23:59
zombi: Wymnóż na krzyż i masz koniec zadania
26 sie 00:01
Godzio:
Chyba nawiasu zapomniałeś,
A co do pytania − tak,
AM ≥ HM
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Mnożymy obustronnie przez: 3( |
| + |
| + |
| ) i mamy |
| | x2 | | y2 | | z2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x2 + y2 + z2)( |
| + |
| + |
| ) ≥ 9 |
| | x2 | | y2 | | z2 | |
26 sie 00:02
5-latek: Dziekuje
zombi
26 sie 00:04
5-latek: Rowniez Tobie
Godzio dzieki

Przez jakis czas dobrze funkcjonuje wieczorem dlatego pytam i zapisuje jak nawiecej.
26 sie 00:07