blkbkj
zombi: an − rosnący i ograniczony z góry, pokaż, że supA = lim an oraz infA=a1
Jak to ładnie pokazać zgodnie z definicjami? : (
25 sie 20:00
zombi: Dobra chyba wiem
druga część
infA = minA = a1, z warunku an+1≥an
pierwsza część
niech M=supA
z definicji supremum istnieje takie n0, że dla każdego ε>0, zachodzi
an0 > M − ε, ale z drugiej strony an0 < M wobec tego
M − ε < an0 < M, ponadto z własności ciągu rosnącego istnieje takie n≥n0, że an ≥ an0
Mamy:
M − ε < an0 ≤ an ≤ M < M + ε ⇔ lim an = M ⇔ lim an = supA
25 sie 20:14
zombi: podbijam
25 sie 22:41
Godzio:
Jak dla mnie wszystko ok. (ładny dowód pierwszej części

)
25 sie 23:33