dziedzina funkcji logarytmicznej
Donna: Określ dziedzine funkcji:
f(x)=logx (2x−16√2)
9 lis 19:10
Donna: Wiem, ze zachodza zaleznosci:
x>0 i x≠1 i 2x−16√2>0
ale nie moge sobie poradzic z rozwiazaniem ostatniej nierownosci
9 lis 19:12
Aza:
dla liczby logarytmowanej: 2x −16√2 >0
2x > 24*21/2
2x > 24,5 => x > 4,5
dla podstawy log; x>0 i x ≠0
wybierając cz. wspólną otrzymasz:
Df= (4,5 ; ∞)
9 lis 19:15
9 lis 19:15
Donna: dzieki wielkie

*
9 lis 19:19
Aza:
Poprawię chochlika

dla podstawy oczywista− oczywistość ,że
x>0 i x ≠
1
9 lis 19:22
asia: f(x)= log x+3 x/x+1=
7 paź 21:09
asia: jak to obliczyc ?
7 paź 21:09
Eta:
Najpierw napisz to porządnie !
Jakie jest pytanie w zad.?
co oznacza: "jak to obliczyć?"
7 paź 22:12