matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje
Staś:
Zapisz wzór podanej funkcji w postaci kanonicznej i naszkicuj jej wykres.
x+3
a) f(x) =
x+2
−2x
b) f(x) =
x−1
24 sie 23:39
bezendu:
x+3
a) f(x)=
x+2
1
f(x)=1+
x+2
D=R\{−2}
24 sie 23:43
bezendu:
−2x
b) f(x)=
x−1
D=R\{1}
−2
f(x)=
−2
x−1
24 sie 23:45