trudne zadania - matura rozszerzona
Patryk95: >>STEREOMETRIA<<
Zad. 1
W czworoscianie o podstawie ABC i wierzcholku D poprowadzono plaszczynzneprzechodzaca przez
srodki krawedzi AB, BD, CD. Plaszczyzna ta dzieli czworoscian na dwie bryly. Wyznacz stosunek
objetosci tych bryl. [odp. V1 = V2]
Zad.2
Podstawa ostroslupa jest kwadrat o boku dlugosci a. Dwie przylegle sciany boczne ostroslupa sa
prostopadle do plaszczyzny podstawy, a kazda z pozostalych scian tworzy z plaszczyzna podstawy
kat α. Oblicz pole powierzchni bocznej ostroslupa. [odp. Pb = a2(sinα+1)/cosα]
Zad.3
Podstawa ostroslupa jest trojkat rownoboczny o boku dlugoscci a. Jedna z krawedzi bocznych o
dlugosci b tworzy z przylegajacymi krawedziami podstawy kat a. Wyznacz objetosc ostroslupa.
[odp. V=a2b√3−4cos2α/12]
Z gory dziekuje za pomoc bo prawdopodobnie jutro odczytam i/lub sprobuje rozwiazac.
24 sie 22:32
pb: W zad. 1. najlepiej tak: zakladasz ze caly ostroslup ma powiedzy objetosc V0, i liczysz "nowa"
objetosc, o tej samej podstawie. Wystarczy "nowa" wysokosc odszukac, i stosunek wyjdzie Vx
/ V0 = Vx. Wiec wysokosc musi wyjsc 1/2 calego ostrosupa.
24 sie 23:55
pb: stosunek: Vx / V0 − Vx
24 sie 23:56
Godzio:
Zad. 1
Zacznijmy od faktu o odcinku łączącym środki ramion trójkąta, z niego mamy
| | 1 | |
|A'B'| = |
| |AB| (itd. z innymi bokami) |
| | 2 | |
Trójkąty ABC i A'B'C' są podobne w skali 2
| | 1 | | 1 | |
VABCD = |
| PABCH = |
| * 4PA'B'C' * 2H' = 8 * VA'B'C'D |
| | 3 | | 3 | |
| VABCC'B'A' | | VABCD − VA'B'C'D | |
| = |
| = |
| VA'B'C'D | | VA'B'C'D | |
| | 8 * VA'B'C'D − VA'B'C'D | |
= |
| = 7 |
| | VA'B'C'D | |
25 sie 00:08
Eta:
Hej
Godzio ... jaki piękny rys.
25 sie 00:16
Bogdan:
W zadaniu 1 jest mowa o środku krawędzi AB, a nie AD (prawdopodobnie pomyłka Patryka)
25 sie 00:18
Eta:
| V1 | |
| = k3 , k −−− skala podobieństwa |
| V2 | |
25 sie 00:18
Bogdan:
A przy okazi − zawsze ostrosłup lub stożek przecięty płaszczyzną równoległą do podstawy w
połowie wysokości bryły dzieli ją na dwie bryły o stosunku 7 : 1, co wynika z własności figur
podobnych o skali k. Jeśli k = 2, to stosunek objętości powstałych brył jest rowny k3 = 8.
25 sie 00:26
Bogdan:
25 sie 00:26
KUZDE: Tak, tylko ze tutaj nie chodzi o plaszczyzne rownolegla do podstawy
25 sie 00:26
KUZDE: Zaraz wstawie rozwiazanie
25 sie 00:27
KUZDE:

Nie umiem ladnego rysuknu zrobic

ale juz nie bede tracil czasu
Ale jak wczesniej podane osroslup (caly) ma objetosc V.
| | V | |
Ostroslup o krawedziach mniejszych o polowe, bedzie objetosci |
| |
| | 8 | |
A jedna z powstlych czesci (ADGFH),(h− srodek AB ) slkada sie z 4 takich ostrosłupów.
dokadniej ( EFGD),(AEHK),(KGFH),(EFHK)
25 sie 00:44
KUZDE: powstalych czesci (ADGKH)*
25 sie 00:46
Janek191:

Mamy
x
2 = a
2 + h
2 = a
2 + a
2 tg
2 α = a
2 *( 1 + tg
2 α )
x = a p{ 1 + tg
2 α )
PΔ
ABW = 0,5 a*h = 0,5 a*a tg α = 0,5 a
2 tg
2α
PΔ
BCW = 0,5a *x = 0,5 a* a
√1 + tg2 α = 0,5 a
2 √1 + tg2 α
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa
P
b = 2 PΔ
ABW + 2 PΔ
BCW = a
2 tg
2 α + a
2 √1 + tg2 α =
= a
2 *( tg α +
√ 1 + tg2 α)
============================
lub
| | sin α | | cos2 α + sin2 α | |
Pb = a2 *( |
| + √ |
| ) = |
| | cos α | | cos2 α | |
| | sin α | | 1 | | sin α + 1 | |
= a2*( |
| + |
| ) = a2 * |
| |
| | cos α | | cos α | | cos α | |
25 sie 07:47
Patryk95: Dzieuje za wszystkie odpowiedzi.
Zadanie 3. chcialem tak zrobic.
V=a2√3/12 * H
H = b2 − R2, gdzie R − promien okregu opisanego na podstawie, ale wyniki sie nie pokrywaja.
25 sie 10:42