Wykaz ze
5-latek: Najgorsze to sa nierownosci do udowodnienia
Wykaz ze dla dowolnych liczb dodatnich a b c zachodzi nierownosc
(a+b)(b+c)(c+a)>=8
Tu jedynie co moge to tylko wymnozyc te nawiasy
a2b+a2c+ab2+2abc+ac2+b2c+bc2>=8
24 sie 20:41
wmboczek: chyba zapomniałeś "..większych od 1.." bo inaczej to nie jest prawda (a=b=c=0,1)
24 sie 20:45
24 sie 20:46
bezendu:
Nie ma tam żadnego założenia w treści ?
24 sie 20:46
5-latek: Czesc
Takie jest polecenie jak napisalem
24 sie 20:47
5-latek: Jesli trzeba to poprawie w ksiazce
24 sie 20:48
Mila:
Może tak?
(a+b)(b+c)(c+a)≥8abc
24 sie 20:49
bezendu:
Ja bym dał taką wersję:
dla dowolnych rzeczywistych dodatnich takich, że a+b+c=1
(1−a)(1−b)(1−c)≥8abc
24 sie 20:53
5-latek: Tak ma byc ≥8 Pisze tak >= bo mi to pozniej zlewa do 1 linijki gdy uzywam znaku tego gdzie
piszse rysuje i nie moge znalezc na to sposobu
24 sie 20:53
Mila:
To fałszywe tw.
1*1*1<8
24 sie 20:56
Kacper: To podaj ostateczną wersję to ci rozwiąże
24 sie 20:56
5-latek: Przepraszam bardzo za zapis ale ma byc tak jak napisala
Mila o godzinie 20:49
Juz mialem nie pisac dzisiaj zadan . Ale skoro napisalem
Czesc
bezendu
24 sie 20:56
bezendu:
Witam.
24 sie 20:59
5-latek: czyli bedzie a2b+a2c+ab2−6abc+ac2+b2c+bc2≥0
24 sie 21:03
Mila:
Czekam na rozwiązanie bezendu.
24 sie 21:04
bezendu:
Ja uciekam zabierać się za analizę, bo tyle czasu zleciało mi przez pracę. że od pewnego
momentu stoję w miejscu i jeszcze granic ciągu nie umiem.
24 sie 21:06
Mila:
Właśnie zauważyłam.
24 sie 21:07
Kacper: Dobrze to np tak:
a,b,c>0
(a+b)(b+c)(c+a)≥8abc
równoważnie należy udowodnić:
| (a+b)(b+c)(c+a) | | a+b | | b+c | | c+a | |
| = |
| * |
| * |
| ≥√ab*√bc*√ca≥abc |
| 8 | | 2 | | 2 | | 2 | |
c.k.d.
24 sie 21:08
Mila:
Podpowiedź.
Zał. a>0, b>0,c>0
(√a−√b)2≥0
(√b−√c)2≥0
(√a−√c)2≥0
24 sie 21:10
Kacper:
lub tak:
mnożymy stronami:
| (a+b)(b+c)(c+a) | |
| ≥abc ⇔(a+b)(b+c)(c+a)≥8abc |
| 8 | |
c.k.d.
24 sie 21:11
jakubs: Ja się na wymnażałem i coś nakombinowałem, ale nic ciekawego nie osiągnąłem:
a2(b+c)+a(b2−6bc+c2)+bc(b+c)≥0
24 sie 21:11
bezendu:
Tylko jakoś nie mogę znaleźć zbioru gdzie jest dużo różnych przykładów z tych granic. Krysicki,
Gwert, Banaś śladowe ilości tych zadań. A ja potrzebuje dużo zadań zrobić, żeby chociaż to
umieć z analizy do października.
24 sie 21:13
jakubs: 310 przykladow granic z pelnymi rozwiazaniami krok po kroku
24 sie 21:14
bezendu:
Ta. widziałem to. To jest wszystko na raz. czy któryś już przykład wymaga indukcji.. Dlatego
indukcję ćwiczyłem. Nie ma tam od prostszych po mega trudne..
24 sie 21:16
5-latek: Wybaczcie ale to na razie jest dla mnie za trudne

Pewnie jakies nierownosci miedzy srednimi . Nie ogarniam tego na razie .
W kazdym razie dzieki za pomoc

Zapisane to bede mial i wroce do tego po kuracji .
24 sie 21:17
zombi: W Banasiu jest przecież masz 86 zadań z granic, gdzie w każdym zadaniu jest po 3−6 przykładów.
24 sie 21:18
Mila:
Mój sposób to tylko wzory skróconego mnożenia 21:10
24 sie 21:19
Kacper: 5−latek ja korzystałem w obu rozwiązaniach z nierówności AM−GM
Można tak jak wskazała
Mila i też otrzymasz podobne wnioski
24 sie 21:19
zombi: 5latek poczytaj na wiki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nier%C3%B3wno%C5%9B%C4%87_Cauchy%27ego_o_%C5%9Brednich
W tym przypadku skorzystaliśmy z nierówności między średnią arytmetyczna i geometryczna
dwóch liczb dodatnich tj. a,b i a,c i b,c
Tzn.
natomiast śr geometryczna liczb a,b:
√ab
z nierówności miedzy srednimi mamy
i takie 3 nierownosci dla liczb a,b ; b,c; a,c przemnożone przez siebie dadzą twoją nierówność
z tym ze po prawej stronie ma byc 8abc
24 sie 21:21
52: Witam.
Można to tak zrobić ?
a2b+a2c+ab2+2abc+ac2+b2c+bc2≥8abc
a2b+a2c+ab2+2abc+ac2+b2c+bc2−8abc≥0
a2b+a2c+ab2+ac2+b2c+bc2−6abc≥0
a(b2−2bc+c2)+b(a2−2ac+c2)+c(a2−2ab+b2)≥0
a(b−c)2+b(a−c)2+c(a−b)2≥0
24 sie 21:24
5-latek: Mysle ze jeszce (kilkanascie )dni i wroce do formy,
Dlatego wroce sobie do lekkich zadan typu uprosc i oblicz wartosc wyrazenia
Potem poproszse Was o wytlumaczenie tych srednich
24 sie 21:25
5-latek: Dzieki
zombi
24 sie 21:26
Mila:
Ja nie kocham średnich.
24 sie 21:27
5-latek: bezendu Jeszcze przed kuracja pisalem do Pana dr Kraszewskiego w sprawie ksiazek i on
odpisal mi ze ksiazki Panow Gewert i Skoczylas ucza jak ale nie dlaczego i ze on rachunku
rozniczkowego i calkowego uczyl sie z ksiazki Rachunek rozniczkowy i calkowy Kazimierz
Kuratowski
24 sie 21:58
Eta:
A ja kocham średnie :
24 sie 23:21
5-latek: To wiec kochana
Eto mam taka nadzieje w swoim czasie i Ty pomozesz
24 sie 23:26
Mila:
Nie kocham, to nie znaczy , że nie umiem posługiwać się nimi w pewnych sytuacjach, ale
zostawiam Cię dla Ety.
24 sie 23:39
5-latek: Więc wobec tego liczę na pomoc obu Pań

Milu wiem ze umiesz sie nimi poslugiwac chocby srednia harmoniczna i arytmetyczna pokazywalas
naszym maturzysta w trapezie
24 sie 23:46
5-latek: Robie juz bledy ortograficzne to znak ze trzeba przestac pisac
24 sie 23:52
Eta:
Hej
5−latku
Od września już
6−latku 
Matematykę do pierwszej klasy masz już opanowaną!
Teraz ucz się troszkę
przyrody
24 sie 23:53
jakubs: Eee tam
24 sie 23:53
Lukas:
Albo Biologii

Obal teorię, że dzieci przynosi bocian
24 sie 23:55
Eta:
♂+♀=........
24 sie 23:56
Lukas:
A jak Pani się będzie upierać, to powiedz, że możesz zademonstrować i sama się przekona na
własnej skórze
24 sie 23:57
5-latek: Lukas pewnie ze obale bo dzieci rodza sie w kapuscie
24 sie 23:58
Lukas:
Ja urodziłem się w szpitalu, ale skoro Ty w kapuście to współczuje
24 sie 23:59
Eta:
Ejjj
Lukas ......... ( znowu jesteś .....

Ciągle Ci piszę,że musisz być
pokorny
25 sie 00:00
Lukas:
Nie ciągle...

A dwa ja nie zacząłem wątku z przyrodą
25 sie 00:01
Eta:
25 sie 00:02
Lukas:
już nie ważne

Pozdrawiam 5−latka
25 sie 00:02
Eta:
Przyroda to, kwiaty, drzewa i.......( bociany też)
25 sie 00:02
Lukas:
No własnie a mi chodziło o nasze polskie bociany. Bo skoro idzie do szkoły to może o tym mieć.
A ja podałem mu ciekawostkę
25 sie 00:04
5-latek: Ale ja sie nie gniewam . Traktuje to jako zart .
25 sie 00:08
Eta:
25 sie 00:08
5-latek: Juz jestesmy wszyscy tu dorosli to nawet kiedys wypozyczalo sie filmy przyrodnicze
25 sie 00:10
5-latek: Dzien dobry
Milu 
Moglabys rozwinac swoj pomysl z 21:10
Wstawie dzisiaj jeszcze jedno zadanie
25 sie 19:17
Eta:
Witaj "małolatku"

1/(
√a−
√b)
2≥0 ⇒ a+b≥2
√ab
2/podobnie
3/podobnie
i mnożysz stronami otrzymując tezę
25 sie 19:25
5-latek: Dobry wieczor
Eta

Dziekuje bardzo
25 sie 20:14
Mila:
25 sie 20:22