Równania i nierówności wykładnicze i logarytmiczne.
Patryk:
Tak jak w temacie. Od czego zacząć naukę tego na studia ?
24 sie 20:33
wmboczek: 1. Wykres i własności f. wyk i log
2. Działania na potęgach i logarytmach
3. Metody rozwiązywania równań i nierówności wymiernych (bo do takich będzie się to
sprowadzało)
24 sie 20:43
Patryk :
A kiedy się zmieniał znak nierówności ?
24 sie 20:55
wmboczek: Gdy podstawa ∊(0;1), to wynika z 1.
24 sie 21:03
Patryk:
7x−2=3x+2
Jak to zrobić ?
24 sie 21:05
24 sie 21:07
24 sie 21:08
wmboczek: logarytmujemy obustronnie x−2=(x+2)log73
grupujemy x(1−log73)=2log73+2
24 sie 21:16
PW: Patryk, czy ja dobrze widzę? Chcesz zacząć naukę tego na studia?
24 sie 21:22
Patryk:
?
24 sie 21:24
Patryk:
A co w tym złego ?
24 sie 21:24
PW: Nie złego, tylko dziwnego. Rozpoczynasz studia w październiku?
24 sie 21:27
daras: Patryku a szkole średniej tego nie miałeś ?
24 sie 21:31
Kacper: Mila zobacz jeszcze raz
24 sie 21:47
Patryk:
Tak, nie miałem w szkole, byłem na podstawie.
24 sie 21:48
Mila:
Oj, pomyliłam się.
Dzięki Kacper.
24 sie 21:50
Mila:
Patryk dokończyłeś zadanie ?
Jeśli jesteś na studiach z matematyką to masz problem. Zabieraj się do roboty.
24 sie 21:52
Patryk:
Politechnika.
Właśnie się zabieram i to ostro. Nie dokończyłem ?
24 sie 21:54
daras: To jak teraz ludzie bez podstaw matematyki po podstawie mają sobie poradzić na studiach
politechnicznych i jak ich tam przyjmują, i co potem z tego będzie−samonauka? O tempora, o
mores !
24 sie 21:59
Mila:
21:16 masz obliczenia, trzeba wyznaczyc x.
24 sie 22:00
Kacper:
Biorą wszystkich, potem kto sobie nie radzi out (zależy czy uczelni aż tak bardzo zależy na
jakości czy ilości). Brakuje studentów i dlatego.
24 sie 22:01
jakubs: daras znam dziewczynę z mojej szkoły po profilu pol−ang i od października będzie studentką
budownictwa... Pamiętam jak przychodziła do nas na fakultet z matematyki i miała problemy z
wielomianami
24 sie 22:02
Patryk:
A mógłby ktoś rozpisać ?
24 sie 22:02
Kacper: Jak rozwiązać równanie liniowe, to uczą na podstawie
24 sie 22:03
Patryk:
ale ma inne podstawy tu 7 a tu 3...
24 sie 22:05
daras: @jakubs znam takich studentó na pęczki, po 1 semestrze sami rezygnują albo...
24 sie 22:28
Mila:
7
x−2=3
x+2
logarytmujemy obustronnie
log
7(7
x−2)=log
7(3
x+2)⇔
(x−2)*log
7(7)=(x+2)log
7(3)⇔
(x−2)*1=x*log
7(3)+2log
7(3)⇔
x−xlog
7(3)=2log
7(3)+2
x*(1−log
7(3))=2log
7(3)+2 /:(1−log
7(3))
24 sie 22:30
daras: mnie intryguje tylko to jak ten system może działać i o co w tym chodzi?
kiedyś byli wieczni studenci, czasem też zmieniało się kierunek po 1 roku ale uczelni było
mniej
a teraz jest ich za dużo i chyba chodzi o to żeby stworzyć sztuczny ruch w tym interesie
24 sie 22:33
Patryk:
Zawsze mogę sobie logarytmować ?
24 sie 22:33
daras: my tu gadu gadu a
Mila pracuje

czas już na mnie dobrej nocy!
24 sie 22:34
jakubs: Dobranoc
daras
Patryk logarytmować można tylko liczby dodatnie.
24 sie 22:36
Mila:
Logarytmujesz dodatnie liczby.
24 sie 22:36
Patryk:
a skąd wiem, że to będzie dodatnie ?
24 sie 22:38
jakubs: Zobacz sobie na wykresy 7x−2 i 3x+2
24 sie 22:42
asdf: Patryk, nie przejmuj sie, ale tez nie olewaj, bo na pewno trzeba sie "troche" przygotowac.
24 sie 23:39
Patryk:
Od jutra zabieram się za powtórzenie wiadomości. szkoda tylko, że nie zdołam zrobić nic z
granic. Ale powtórzę materiał z LO
24 sie 23:41
jakubs: Spokojnie, do października jeszcze sporo czasu
24 sie 23:42
asdf: ludzie tak bardzo przejmuja sie granicami − w tym nie ma nic strasznego...po prostu panikują.
Jak szedlem na studia to NIC sie nie przygotowywalem, a na koniec zaliczylem oba semestry
bardzo przyzwoicie − moze dlatego, ze na bierzaco nadrabialem braki. Jak nie umialem to sie
cofalem, 1−2h i material ogarniety. Dopiero pozniej robilem to co mialem zadane z uczelni.
Takiego podejscia mimo wszystko nie polecam − praktycznie przez pierwszy rok nic nie robilem
tylko nadrabialem braki i sie uczylem. Lepiej jest byc dobrze przygotowanym do studiow i jak
wiadomo − czasem korzystac z zycia niz ciagle w ksiazkach.
26 sie 00:41