prosy
muśek: wykres funkcji wykładniczej f(x)=100x ma z prostą o równaniu x=−1 ile punktów wspolnych ?a) 0
b)1 c)2 d)3
24 sie 19:46
muśek: proszę pokażcie mi jak to zrobić a nie samą odp.
24 sie 19:47
Janek191:
24 sie 19:53
PW: Bez rysowania:
Z definicji funkcji (każdemu x przyporządkowany dokładnie jeden y) wynika, że do wykresu
funkcji (każdej, nie tylko f(x) = 100x) należy tylko jeden punkt o pierwszej współrzędnej
x=1.
Oznacza to, że prosta x=1 (składająca się ze wszystkich punktów o pierwszej współrzędnej 1)
może mieć z wykresem funkcji f tylko jeden punkt wspólny. Odpowiedzi c) i d) są jawnie
bzdurne.
Oczywiście x=1 musi należeć do dziedziny funkcji f, bo gdyby nie należał, to prosta i wykres
nie miałyby żadnego punktu wspólnego.
24 sie 21:10
PW: Poprawka: pisałem o x=1 zamiast o x=−1, ale to wina tego, co kiedyś miałem dobre. Sens
pozostaje bez zmian.
24 sie 21:20