wyznacz rownania
Wymiana: Wyznacz równania prostych ab., AC,BC.Czy trojkat ABC jest prostokątny
A(1,5)
B(4,2)
C(7,5)
24 sie 19:30
Janek191:
y = a x + b
A = ( 1; 5) , B = ( 4; 2)
5 = a + b
2 = 4 a + b
−−−−−−−−−−−−−−−
2 − 5 = 3a ⇒ a = − 1
b = 5 − a = 6
y = − x + 6 − równanie pr. AB
========================
B = ( 4; 2) C = ( 7 ; 5)
więc
2 = 4 a + b
5 = 7a + b
−−−−−−−−−−−−−−−−
5 − 2 = 3a ⇒ a = 1
b = 2 − 4a = 2 − 4 = − 2
y = x − 2 − równanie pr BC
=========================
a1 = − 1 a2 = 1 więc a1 * a2 = − 1
Proste są prostopadłe, czyli Δ ABC jest prostokątny.
24 sie 19:42
Janek191:
II sposób
→
BA = [ 1 − 4; 5 − 2] = [ − 3 ; 3 ]
→
BC = [ 7 − 4; 5 − 2 ] = [ 3 ; 3 ]
Iloczyn skalarny
→ →
BA o BC = − 3*3 + 3*3 = 0
Wektory są prostopadłe , czyli boki AB i BC są prostopadłe − Δ ABC jest prostokątny
24 sie 19:45
Bogdan:
|AB|2 = (4 − 1)2 + (2 − 5)2 = 9 + 9 = 18
|AC|2 = (7 − 1)2 + (5 − 5)2 = 36
|BC|2 = (7 − 4)2 + (5 − 2)2 = 9 + 9 = 18
|AB|2 + |BC|2 = |AC|2 zatem trójkąt ABC jest prostokątny
24 sie 20:03