;<
problem : funkcja .
funkcja wykładnicza f(x)=ax, gdzie a=(0,5−1 +3−1)−1 , w zbiorze liczb rzeczywistych: a)
jest rosnąca, b) malejąca, c) stała, d) nie jest monotoniczna .. jest ktoś w stanie to
wytłumaczyć?
24 sie 19:16
Kacper: oblicz najpierw a
24 sie 19:19
koter: niech ktos podpowie mam to samo i tez nie wiem
24 sie 19:44
Janek191:
Oblicz a


Dla a > 1 funkcja wykładnicza jest rosnąca, a dla a < 0 jest malejąca .
24 sie 19:49
Janek191:
Miało być a < 1
24 sie 19:50
Janek191:
Miało być a < 1
24 sie 19:50
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 7 | | 3 | |
a = ( ( |
| )−1+ 3−1)−1 = ( 2 + |
| )−1 = ( |
| )−1 = |
| < 1 |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 7 | |
więc funkcja jest malejąca.
24 sie 20:26
muśek: dzięki wielkie!
24 sie 21:08