moze
mark: moze ktos sprawdzic miałem napisać równanie prostej w postaci kierunkowej −5x−10y+4=0 wyszło
miy=−5x10+410 i zrobić szkic
24 sie 18:10
24 sie 18:17
Mila:
| | 1 | | 2 | |
Można to zapisać tak:⇔y=− |
| x+ |
| |
| | 2 | | 5 | |
Dobrze, teraz dwa punkty należące do wykresu.
Obierz jednostkę w zeszycie na 5 kratek, to Ci ładny wyjdzie wykres.
24 sie 18:24
mark: jak znalazłas punkty
24 sie 18:49
Kacper: "x" dowolnie a "y" liczysz ze wzoru
24 sie 18:52
Mila:
x=0
| | −1 | | 2 | | 2 | | 2 | |
y= |
| *0+ |
| = |
| masz punkt (0, |
| ) |
| | 2 | | 5 | | 5 | | 5 | |
x=2
| | −1 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
y=y= |
| *2+ |
| =−1+ |
| =− |
| i masz punkt (0,− |
| ) |
| | 2 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
24 sie 20:18
Mila:
Pomyłka w zapisie drugiego punktu.
24 sie 20:41
24 sie 21:28