to umiem alewychodzi ze dla przyedzialu (−∞,0> x=4
dla (0,4) x= 4/3
a dla <4,∞) x=4 i niewiem co z tymi cyframi zrobic w odpowiedziach wykres wyglada tak przecina
os OY 04
| 1 | ||
a OX w (−4,0) i jakies (1 | ,0) i łamie sie tam na dole na (4,−8) | |
| 2 |
Musisz rozważyć jaki wzór ma f(x) w przedziałach.
1)
|x|=x dla x≥0
2) |x−4|=x−4 dla x≥4
Rozważamy przedziały:
a)x<0, wtedy
f(x)=−2*(−x)+(−x+4)⇔f(x)=2x−x+4
f(x)=x+4
b) x∊<0,4) wtedy mamy wzór f(x):
f(x)=−2*x+(−x+4)⇔f(x)=−3x+4
f(x) =−3x+4 dla x∊<0,4)
c) x≥4
f(x)=−2x+x−4
f(x))=−x−4