Proste k,l i m na podanym rysunku są równoległe. Oblicz długości odcinków a, b i c.
| a | 2 | ||
= | |||
| 2 | 3 |
| 4 | ||
a = | ||
| 3 |
| 1 | ||
a = 1 | ||
| 3 |
to od razu widac, jaka musi być druga proporcja
| a | 2 | 10 | |||
= | ⇒ a = | ||||
| 5 | 3 | 3 |
| a | 2 | 10 | 1 | ||||
= | ⇒ a = | = 3 | |||||
| 5 | 3 | 3 | 3 |
| 3 | 2 | 9 | |||
= | ⇒ b = | = 4,5 | |||
| b | 3 | 2 |
| 3 | b | 9 | 9 | ||||
= | ⇒ b*c = 9 ⇒ c = | = | = 2 | ||||
| c | 3 | b | 4,5 |
| a | 2 | 10 | 1 | ||||
= | ⇒ a = | = 3 | |||||
| 5 | 3 | 3 | 3 |
| 3 | 2 | 9 | |||
= | ⇒ b = | = 4,5 | |||
| b | 3 | 2 |
| 3 | b | 9 | 9 | ||||
= | ⇒ b*c = 9 ⇒ c = | = | = 2 | ||||
| c | 3 | b | 4,5 |