Aksjomat
Blue: Wyznacz współczynnik stojący przy x3 w wyrażeniu :
(1+x+x2)13
24 sie 14:56
sushi_gg6397228:
to licz
24 sie 15:12
O rany julek:
(1+ x+ x2)13 = ...+ 156x3 +...
24 sie 15:50
Blue: Jak to obliczyłeś?
24 sie 17:05
Mila:
(1+ x+ x
2)
(13)=
=[(x
2+x)+1]
13= korzystamy ze wzoru (a+b)
n
| | | | | |
ak+1= | (x2+x)13−k*1k= | (x2+x)13−k |
| | | |
| | | | | | | |
[(x2+x)+1]13= | (x2+x)13+ | (x2+x)12+ | (x2+x)11+... |
| | | | |
| | | | | | | |
+...... | (x2+x)3+ | (x2+x)2+ | (x2+x)1+1 |
| | | | |
x w trzeciej potędze wystąpi tylko w w wyrazach:
| |
*(x2+x)2=78*(x4+2x3+x2) stąd: |
| |
286x
3+78*2x
3=442x
3
24 sie 17:23
daras: Blue czy w tym Aksjomacie nie ma jakiegoś wstępu,, części teoretycznej czy choćby
podstawowych wzorów, z którymi powinnaś się zapoznać?
A jeśli myszy zjadły Ci te kartki to polecam
niebieskie zakładki po lewej stronie forum
24 sie 17:49
Blue: Nie ma tam żadnej teorii...
25 sie 00:10
daras: to polecam to co napisałem wyżej albo jakieś repetytorium choćby takie, które wypadło mi
ostatnio z okienek: Kowalczyk, Niedziałomski − Matematyka dla studentów i kandydatów na wyższe
uczelnie z płytą CD, są tam liczne przykłady rozwiązane od A do Z, poszukaj w bibliotece
25 sie 11:08
O rany julek:
A jak pogrupujesz wyrazy (x
2+1) +x to otrzymasz:
Policz czy to to samo bo mi się nie chce
25 sie 14:00
Blue: Ale Daras ja jestem w liceum, więc nie widzę jeszcze potrzeby korzystania z książek dla
studentów...
25 sie 22:43
Mila:
Dwumian Newtona − popatrz z lewej strony. Oczywiście , jeśli chcesz zrozumieć rozwiązanie tego
zadania.
25 sie 23:08
Blue: Szczerze , to w ogóle nie ogarniam tego zadania Mila..
27 sie 01:24
Blue: Nie ma może jakiegoś prostszego sposobu?
27 sie 01:25
wmboczek: Można podobnie bardziej na piechotkę
(1+ x+ x2)(1+ x+ x2)...(1+ x+ x2)
x3 powstanie z
1) x2*x*1 − wybieramy 1z13 nawiasów na x2, 1z12 na x i 1z11 na 1
2)x*x*x − wybieramy 3z13 nawiasów na x
27 sie 07:52
Mila:
Blue, wcale się nie dziwię, że nie rozumiesz. Zaczynasz od środka materiału, pewnie nie
widziałas na oczy zadań z dwumianu Newtona, najpierw poszukaj działu z prostymi zadaniami z
tego zakresu, a potem rozwiązuj testy z zadaniami o podwyższonym stopniu trudności.
27 sie 18:37
karo: (1+x+x2)13
20 paź 18:10
jakubs: krecik ?
20 paź 18:15