W trójkącie ostrokatnym ABC poprowadzono dwie wysokości CD i AE. Wiadomo że |DB|
wojciesz: W trójkącie ostrokatnym ABC poprowadzono dwie wysokości CD i AE. Wiadomo że |DB| = 2,5 |CD| =
5 oraz |AE| = 4. Ile wynosi |EB| ? Mam straszy problem z tym

:x
24 sie 14:43
sushi_gg6397228:
rysunek zrobiony ?
24 sie 14:52
ada:
Poszukaj trójkątów podobnych
24 sie 15:40
wojciesz: rysunek zrobiony ale średnio mogę coś tam zobaczyć
24 sie 16:25
sushi_gg6397228:
to go zrób tutaj, zaznacz kąty proste
24 sie 16:30
wojciesz:

Okej strasznie kulawy ale jest. no zauważyłem że są te dwa trójkąty prostokątne wewnątrz ale
nijak mi się nie łączą...
24 sie 16:43
wojciesz:
24 sie 16:46
sushi_gg6397228:
zanzacz kąt alfa w wierzchołku B
i potem rozpatrz trójkąty BDC i BEA
24 sie 16:46
wojciesz:
4x =
52,5
x=2
....Łał cierpliwy/a jesteś

Dziękuję!
24 sie 16:58
sushi_gg6397228:
na zdrowie
24 sie 17:04