całka
jagódka: problem z całką
rozkładam sobie x
3+1=(x+1)(x
2−x+1)
| 1 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |*(X3+1) |
| x3+1 | | x+1 | | x2−x+1 | |
1=A(x
2−x+1)+(Bx+C)(x+1)
i wychodzi mi :
A=1/3
B=−1/3
C=2/3 dobrze
| | 1 | | 1/3 | | 1/3x+2/3 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| =∫ |
| dx − ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx − |
| | x3+1 | | x+1 | | x2−x+1 | | 3 | | x+1 | |
| | 1 | | x+2 | |
|
| ∫ |
| dx =  |
| | 3 | | x2−x+1 | |
może ktoś sprawdzić czy jest ok i powiedziec jak dalej? bo nie mam pojęcia
24 sie 13:34
jagódka: help
24 sie 13:43
sushi_gg6397228:
to sprawdz czy lewa strona= prawa strona
| 1 | | 1 | | −x+2 | | 1 | |
| ( |
| + |
| )= |
| |
| 3 | | x+1 | | x2−x+1 | | x3+1 | |
24 sie 13:47
jagódka: no okej, ale jak dalej mam to policzyc
24 sie 13:51
sushi_gg6397228:
pierwsza to całka elementarna− ln .....
druga trzeba na dwie rozbic pod ln... i arcusika
24 sie 14:14
jagódka: a konkretniej? jak rozbic ?:(
24 sie 14:32
sushi_gg6397228:
tak aby pochodna mianownika byla w liczniku
24 sie 14:33
jagódka: nie kumam
24 sie 14:37
jagódka: czy ktos wkoncu moze mi tu pomoc

?
24 sie 14:47
sushi_gg6397228:
jęczysz jak stara baba
| f ' (x) | |
| −−> ln (f(x) |
| f(x) | |
ile musi byc w liczniku
24 sie 14:52
jagódka: jęcze bo potrzebuje pomocy a nikt do tej pory nie powiedział mi jak to zrobic! a ja nie mam
zielonego pojęcia jak. więc zamiast mowic jakies" pochodna mianownika w licznkiu" co mi
kompletnie nic nie mowi prosze o pomoc w tego typu całkach na TYM KONKRETNYM PRZYKŁADZIE
24 sie 14:55
sushi_gg6397228:
wiec moze trzeba pouczyc sie podstaw, bo sa braki
24 sie 15:04
jagódka: wiem czego powinnam się uczyc, i wiem tez ze jesli mi nikt nie pomoze to nie naucze sie jak
robic tego typu całki.
24 sie 15:18
jagódka: TO FORUM ROBI SIĘ CORAZ BARDZIEJ BEZ SENSU. JESLI KTOS WSTAWI ZADANIE TO WSZYSCY ODRAZU MU JE
ROBIĄ, A GDY CZLOWIEK POPROSI O POMOC BO NIE WIE JAK DALEJ PORADZIC SOBIE Z PEWNYM ZADANIEM TO
NAGLE CHĘTNYCH BRAK...
24 sie 15:19
Janek191:
| | dx | |
∫ |
| = ln I x + 1 I |
| | x + 1 | |
| | dx | | 1 | | dx | | 1 | | − x + 2 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| dx = ... |
| | x3 + 1 | | 3 | | x + 1 | | 3 | | x2 − x + 1 | |
| | − x + 2 | | − x dx | | 2dx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| + ∫ |
| = .... |
| | x2 − x + 1 | | x2 − x + 1 | | x2 − x + 1 | |
| | − x dx | | 2 x − 1 | | dx | |
∫ |
| = − 0, 5 ∫ |
| dx − 0,5 ∫ |
| |
| | x2 − x + 1 | | x2 − x + 1 | | x2 − x + 1 | |
= ....
| | 2x − 1 | |
∫ |
| dx = ln { x2 − x + 1 I |
| | x2 − x + 1 | |
Trzeba jeszcze obliczyć
| | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = |
| | x2 − x + 1 | | ( x − 12)2 + 34 | |
24 sie 16:29
Janek191:
Wyjdzie
| | dx | | 1 | | (x +1)2 | | 1 | | 2x −1 | |
∫ |
| = |
| ln |
| + |
| arctg |
| +C |
| | x3+1 | | 6 | | I x2 − x +1 I | | √3 | | √3 | |
24 sie 16:43
daras: jagódka niektórzy już tu

od tego typu postów, w kółko to samo ale nikt z proszących
o pomoc nie pokusi się nawet by przejrzec archiwum albo rozwiazać wczesniej ze 100
łatwiejszych przykładów a potem 100 trudniejszych a potem dopiero pytać
24 sie 17:54
daras: jak dla mnie to możesz się uczyć albo nie uczyć a najlepiej idź na jagody właśnie jest sezon
24 sie 17:57
zombi: jagódka z ciekawości, ty studiujesz? Jeśli można wiedzieć, jaki kierunek?
24 sie 18:02
daras: uff mamy
jagódkę z głowy
28 sie 14:33