Ciągi
Jula: 1. W ciągu arytmetycznym siódmy wyraz jest równy 8, zaś jedenasty ma wartość 20. Różnica tego
ciągu jest równa:
W odp 3
2. Wiadomo, że ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym oraz a11 = −3 i a15 = 17. Wówczas
W odp a13 = 7
24 sie 12:43
razor: Podstawienie do wzorów
1)
a7 = 8
a11 = 20
a1 + 6r = 8
a1 + 10r = 20
trzeba wyliczyć stąd r
24 sie 12:47
Janek191:
2.
a11 = − 3
a15 = 17
więc
a1 + 10 r = − 3
a1 + 14 r = 17
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
4 r = 20
r = 5
a1 = − 3 − 10 r = − 3 − 10*5 = − 53
więc
a13 = a1 + 12 r = − 53 + 12*5 = − 53 + 60 = 7
=======================================
lub
a13 = a15 − 2r = 17 − 2*5 = 7
25 sie 17:43
pigor: ...., lub tak:
1)
a7+4r=a11 ⇒ 8+4r=20 ⇔ 4r= 12 ⇔
r=3 . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2)
2a13= a11+a15 ⇒ 2a
13= −3+17 ⇔ 2a
13= 14 ⇔
a13=7.
25 sie 17:54
Eta:
| | a11−a7 | | 20−8 | |
1/ r= |
| = |
| =3 |
| | 11−7 | | 4 | |
25 sie 19:29