help
miszczu: Podstawy trapezu ABCD opisanego na okręgu mają długości 6 i 9. Oblicz:
a)obwód i pole tego trapezu,
b)długość okręgu, na którym opisany jest trapez ABCD.
Jak obliczyć promień?
24 sie 11:54
Janek191:
a = 9
b = 6
2 c = 9 + 6 = 15 ⇒ c = 7,5
| | a − b | | 9 − 6 | |
x = |
| = |
| = 1,5 |
| | 2 | | 2 | |
więc
x
2 + h
2 = c
2
h
2 = c
2 − x
2 = 7,5
2 − 1,5
2 = 56,25 − 2,25 = 54 = 9*6
h =
√9*6 = 3
√6
h = 2 r ⇒ r = h : 2
r = 1,5
√6
=========
24 sie 17:13
Janek191:

a) L = a + b + 2 c = 9 + 6 + 15 = 30
P = 0,5*( a + b)*h = 0,5*15*3
√6 = 22,5
√6
b ) L
1 = 2π r = 2π* 1,5
√6 = 3π
√6
24 sie 17:19
miszczu : Czyli uznales ten trapez za rownoramienny?
24 sie 19:18
Kacper: trapez opisany na okręgu ⇒ trapez równoramienny
24 sie 19:19
miszczu: również i prostokątny może być

chyba?
24 sie 19:51
miszczu: niekoniecznie musi to być równoramienny?
24 sie 19:53
Janek191:

Trapez prostokątny
c + 2 r = 9 + 6 = 15 ⇒ c = 15 − 2 r
c
2 = 3
2 + 4 r
2
( 15 − 2 r)
2 = 9 + 4 r
2
225 − 60 r + 4 r
2 = 9 + 4 r
2
60 r = 225 − 9 = 216 / : 60
r = 3,6
=======
h = 2 r = 7,2
c = 15 − 7,2 = 7,8
24 sie 20:14
Bogdan:
24 sie 20:16
Bogdan:
Brak w zadaniu informacji o tym, jaki jest to trapez i nie ma co zgadywać. Obwód można
obliczyć korzystając z twierdzenia o czworokącie opisanym na okręgu.
24 sie 20:19
Eta:
24 sie 20:28
miszczu : Glowilem sie nad tym zadaniem i nie moglem go rozwiazac, brakowalo dla mnie troche danych.
Mialem rozne pomysly jak rozwiazac ale wolalem sie upewnic i zapytac Was. Dzieki za odp

))
25 sie 00:29