Ułamki alebraiczne
Jula: Miejscem zerowym funkcji F(x) = 3x+5 − 2 jest liczba:
W odp jest −3 12
2. Funkcje F(x) = 2x oraz G(x) = x−3x przyjmuję tą samą wartość równą:
W odp jest 0,4
24 sie 11:02
5-latek: Do tak prostych zadan odpowiedzi sa niepotrzebene
| | 3 | |
1) nalezy rozwiazac rownanie |
| −2=0 |
| | x+5 | |
| | 2 | | x−3 | |
2) |
| = |
| czyli przyrownujemy te funkcje do siebie |
| | x | | x | |
https://matematykaszkolna.pl/strona/1695.html zapoznaj sie z tym i sama sobie rozwiaz
24 sie 11:07
Jula: Drugie zadnie w żaden sposób nie chce mi wyjść, nawet po zapoznaniu się z tym.
24 sie 11:13
Janek191:
Po pomnożeniu na krzyż otrzymamy
2 x = x*( x − 3)
2 x = x
2 − 3 x
x
2 − 5 x = 0
x*( x − 5) = 0 ⇒ x = 5
więc
| | 2 | | 5 − 3 | | 2 | |
f( 5) = |
| = 0,4 i g( 5) = |
| = |
| = 0,4 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
24 sie 11:20
Jula: Dziękuję! Tego ostatniego kroku nie wykonałam.
24 sie 11:21
Janek191:
z. 1
| | 3 | |
f(x) = |
| − 2 ; x ≠ −5 |
| | x + 5 | |
| | 3 | |
f(x) = 0 ⇔ |
| = 2 / * ( x + 5) |
| | x + 5 | |
3 = 2*( x + 5)
3 = 2 x + 10
2 x = 3 − 10 = − 7 / : 2
x = − 3,5
========
24 sie 11:25