uklad rownan
Gloksa: Hello. Czy ktos moglby mi rozwiazac krok po kroku ten uklad rownan? Nie wiem jak wstawic
klamre, ale to ma byc zamkniete w klamrze

x*y = 48
x
2+y
2 = 100
24 sie 10:41
Piotr 10: x*y = 48 * 2
2xy = 96
(x+y)2 = 100+96= 196
Ix+yI = 14
x+y = 14 v x+y = − 14
Wstawiasz do I równania i masz równanie z jedną niewiadomą
24 sie 10:49
5-latek: A w jakich liczbach ma to byc rozwiazane bo jesli w liczbach naturalnych to
x*y i x i y nalezy do N
6*8=48
62+82=100
wiec x=6 i y=8 lub x=8 i y=6
24 sie 10:51
Kacper: można np tak:
x
4+48
2−100x
2=0
x
2=t, t≥0
i teraz jak zwykłe kwadratowe
24 sie 10:51
5-latek: Czesc Piotr
24 sie 10:52
Kacper: Piotrek pierwszy pomysł był jak identyczny jak twój

cześć
5−latek
24 sie 10:52
Piotr 10: Witam

. Po co bawić się w równanie dwukwadratowe
24 sie 10:53
5-latek: Witaj [N[Kacper]

Wiem ze masz jeszce tydzien wolnego ale czy bedziesz wieczorem na forum ,gdyz dopiero dobrze
funkcjonuje wieczorem
24 sie 10:55
Kacper: O ile będzie taka możliwość to zawsze

Zresztą muszę kontrolować czy moi uczniowie będą pytać o rozwiązania zadań
24 sie 10:58
Piotr 10: A kiedy jest poprawka matury , którego sierpnia ?
24 sie 10:59
PW: Pomysł 5−latka bardzo mi się podoba. Nikt nam nie broni spróbować, czy nie ma
rozwiazań w liczbach naturalnych. Znaleźliśmy dwa, bez żadnych skomplikowanych działań.
Teraz jeszcze tylko sprawdzić, czy nie ma innych. Toż to hiperbola i okrąg − rysujemy
ilustrację, która przypomina, że istnieją jeszcze rozwiązania symetryczne (ujemne) i koniec.
24 sie 11:00
5-latek: Piotrek slyszalem ze 26 sierpnia jest poprawka
24 sie 11:00
Kacper: W ten wtorek wszyscy piszą poprawkę
24 sie 11:00
Piotr 10: Ok.Thx

Trzeba wiedzieć, bo jeszcze ktoś na forum napisze zadania a je rozwiąże
24 sie 11:01
5-latek: Dzien dobry
PW
24 sie 11:02
Gloksa: Dzieki! Zadanie potrzebowalam dla kolegi (mieszkam w Szwajcarii). Kolega: "Przeciez nigdy ci
tak szybko nie odpisza, sa wakacje". Ja: "Odpisza. Dzieki nim zdalam mature. Mam doswiadczenie
z tym forum". Po Waszej szybkiej i konkretnej odpowiedzi, kolega stwierdzil, ze dla tego forum
zacznie sie uczyc polskiego.

Pozdrawiam.
24 sie 13:38
Michał : Równie dobrze można pomnożyć pierwsze równanie przez −2 i zrobić resztę zadania tak jak Piotr
10( korzystamy ze wzoru x2−2xy+y2=(x−y)2)
24 sie 14:05
Trivial:
PW, jeszcze lepiej zauważyć, że możliwych rozwiązań jest co najwyżej 4 (patrz rysunek)
oraz że równania są symetryczne w taki sposób, że jeżeli (x,y) jest rozwiązaniem, to
rozwiązaniami są też (−x,−y), (y,x), (−y,−x). Potem odgadnąć rozwiązanie (6,8) i wypisać
resztę.
24 sie 14:09