Ekstremum lokalne i monotoniczność
Zocha: Proszę pomóżcie mi bo albo godzina nie ta, albo coś mi się maga pokręciło.
Mam zadanie z e−trapeza policzyć ekstremum lokalne i monotoniczność.
dla funkcji f(x) = 2x5−10x4+10x3−2
Mi tu wychodzą 3 miejsca zerowe, 0, 1 , 3. A w e−trapezie jest tylko x=1 i x=3.
24 sie 00:01
24 sie 00:04
jakubs: f(0)=0−0+0−2
f(0)=−2
24 sie 00:04
Zocha: Wynik pochodnej 10x4−40x330x2
Prze nawias wyciągam 10x2 i mam 10x2(x2−4x+3)
24 sie 00:10
jakubs: Pochodna dobrze.
24 sie 00:14
Janek191:

f' (x) = 10 x
4 − 40 x
3 + 30 x
2 = 10 x
2 *( x
2 − 4 x + 3) = 10 x
2 *( x − 1)*( x − 3)
f ' ( x) = 0 ⇔ x = 0 lub x = 1 lub x = 3
Obliczam II pochodną :
f '' (x) = 40 x
3 − 120 x
2 + 60 x = 20 x*( 2 x
2 − 6 x + 3 )
Obliczam :
f ''( 0) = 0
oraz f '' ( x ) < 0 dla x ∊ ( 0 − δ ; 0 )
f '' ( x) > 0 dla x ∊ ) 0 ; 0 + δ ) , gdzie δ > 0 ( np. δ = 0, 1 )
zatem funkcja f ma w punkcie x = 0 punkt przegięcia.
−−−−
f '' ( 1) = 40*1 − 120*1 + 60*1 = − 20 < 0
zatem f ma w punkcie x = 1 maksimum lokalne
−−−−
f '' ( 3) = 40*27 − 120*9 + 60*3 = 1 080 − 1 080 + 180 = 180 > 0
zatem f ma w punkcie x = 3 minimum lokalne.
24 sie 06:19