Liczby naturalne
5-latek: Rozwiaz w zbiorze liczb naturalnych uklad rownan
{x*y=6
{x
2+y
2+z
2=38
| | 36y2+y4+z2y2 | |
{ |
| =38 i dotad doszedlem |
| | y2 | |
23 sie 21:08
KUZDE: xy =6
2xy = 12
x2 + y2 + z2 = 38
x2 + y2 + 12 + z2 = 38 + 12
x2 + 2xy + y2 + z2 = 50
(x+y)2 + z2 = 50
50 = 25 + 25
50 = 49 + 1
x+y = 5, z = 5
x+y = 1, z = 7
x+y = 7, z = 1
wiec (x,y,z) = (0,1,7), (1,0,7),(2,3,5) ...
23 sie 21:12
5-latek: OK
23 sie 21:16
Mila:
x*y=6, x,y∊N
1) 1*6=6
12+62+z2=38
1+36+z2=38
z1=1 i z∊N
z=1
(1,6,1)
(6,1,1)
2) Sprawdź 2*3=6
23 sie 21:26
5-latek: 2*3=6
2
2+3
2+z
2=38 to z
2= 38−13=25 to z=5
To mamy pare (2,3,5) lub (5,3,2) lub (3,5,2)
Wiecej wedlug mnie juz nie bedzie par
Koledze tez dzieki
23 sie 21:36
Mila:
5*3≠6
1)x=2 ,y=3, z=5
2) x=3, y=2, z=5
23 sie 22:30
5-latek: Ano tak . Bo to x*y ma byc rowne 6
23 sie 22:35