Aksjomat- maturaa rozszerzona 2015
Blue: Ostatnie dwa zadanka na dziś i daję Wam spokój
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2. Rozważmy sumę |
| + |
| + |
| +...+ |
| . Oblicz jej wartość. Zakoduj |
| | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 199*200 | |
wynik podając trzy początkowe cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanej liczby
23 sie 20:23
Piotr 10: 1) wzory skróconego mnożenia (a−b)(a2 + ab+b2) = a3 − b3
23 sie 20:24
bezendu:
1.Kłania się nieznajomość wzorów skr.mnożenia.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2.Wykorzystaj to |
| = |
| − |
| |
| | n(n+1) | | n | | n+1 | |
23 sie 20:25
Blue: | | 1 | |
Czyli w tym drugim będzie 1− |
| ? |
| | 200 | |
23 sie 20:43
Blue: i skąd w ogóle jest ten wzór ? Znajdę go gdzieś w karcie? Bo nie wydaje mi się ..
23 sie 20:43
KUZDE: tak !
23 sie 20:43
KUZDE: nie ma go w kartach.
| 1 | | 1 | | n+1 | | n | | 1 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| n | | n+1 | | n(n+1 | | n(n+1) | | n(n+1) | |
23 sie 20:45