statystyka
bar: Prowadzący wykład profesor ma zwyczaj przychodzić na zajęcia 2 min przed czasem. Zakładając, że
czas przyjścia profesora podlega rozkładowi normalnemu z odchyleniem standardowym 1,5 min
obliczyć:
a) prawdopodobieństwo spóźnienia
b) prawdopodobieństwo, że na dwa kolejne zajęcia się nie spóźni
c) drugi kwartyl tego rozkładu
Bardzo proszę o pomoc, nie mam pojęcia od czego zacząć.
23 sie 20:21
wmboczek: a) standaryzacja rozkładu i tabela
E=−2 D=1,5
b) (1−P(A))2
c) inaczej madiana
23 sie 20:43
bar: σ=1,5
μ=2
i co dalej nie mając x ?
23 sie 21:14
wmboczek: X to zmienna losowa
spóźnienie X>0
Z>2/1,5
to trzeba z tablic odczytać
23 sie 21:20
bar: Z>1,33
Z=0,90824
P(Z>1,33)=1−Φ(Z=1,33)=1−0,90824=0,09176
23 sie 21:28
wmboczek: i gra gitara

, reszta łatwa
23 sie 21:29
bar: a o co chodzi z tą tabelą i skąd mam wiedzieć, że X>0 a nie X<0 ?
24 sie 11:19
wmboczek: tabela zawiera prawdopodobieństwa tego, że Z<określonej wartości dla rozkładu N(0,1)
zakładając, ze przyjście o czasie to 0, mamy −2min jako średni czas przychodzenia +− 1,5 min
spóźnienie to przyjście po czasie, czyli w dodatniej części stąd X>0
24 sie 13:18
bar: wielkie dzięki, tylko jeszcze bym prosił o tę medianę, bo jakoś ciężko mi sobie wyobrazić w tym
przypadku uporządkowany ciąg
25 sie 18:46
bar: ponawiam prośbę
26 sie 18:30