Aksjomat
Blue: Liczba log
23*log
34*log
45*log
56*log
67*log
78 jest:
A. niewymierna
B. całkowita
C. kwadratem liczby naturalnej
D. większa od 7
Próbowałam wykorzystywać wzór i wyszło mi z tych pierwszych dwóch logarytmów 2, ale potem już
nie wychodziło, więc ten wzór tutaj chyba się nie przyda...
jak to rozwiązać?
23 sie 19:47
Piotr 10: Zastosuj tutaj wzór:
logxy * logcx = logcy
23 sie 19:49
Mila:
| log3 | | log4 | | log5 | | log6 | | log7 | | log8 | |
| * |
| * |
| * |
| * |
| * |
| =3 |
| log2 | | log3 | | log4 | | log5 | | log6 | | log7 | |
23 sie 19:53
kotek:
| | log24 | | log25 | | log25 | | log26 | |
log23* |
| * |
| * |
| * |
| *........ |
| | log23 | | log24 | | log24 | | log25 | |
=
3
23 sie 19:54
Piotr 10: log23*log34*log45*log56*log67*log78 = 2*log46*log68 = 2*log4 8 = 2*1,5 = 3.
23 sie 19:57
5-latek: Dobry wieczor
Milu

Pozdrawiam
A
kotek to chyba bardziej
kocica 
tez pozdrawiam
23 sie 20:01
kotek:
2*log
48= log
464= 3
23 sie 20:01
Piotr 10: A no tak

. A ja z definicji logarytmu robiłem
23 sie 20:03
Blue: Mila chyba Twój sposób najlepszy, dzięki
23 sie 20:04
Mila:
Wlazł kotek na płotek i :
23 sie 20:15