Podzielnosc liczb
5-latek: Znajdz liczby zawarte w przedziale (10000,15000) i takie dla ktorych przy dzieleniu tych liczb
przez 393 otrzymujemy reszte 210 oraz przy dzieleniu przez 655 otrzymujemy rowniez reszte
210 .
wiec tak . Wzorujac sie na wczorajszym podobnym zadaniu bedziemy musieli rozwiazac uklad
nierownosci ale przedtem musimy zapisac warunki
n=k*393+210 i k nalezy do C+
n=p*655+210 i p nalezy do C+
Czyli ten uklad bedzie wygladal tak
{10000<k*393+210<15000 /(−210)
{10000<p655+210<15000 /(−210)
{9790<393k<14790
{9345<p*655<14345
{24<k<37
{14<p<21
I teraz mam znalezc wspolne liczby dla tych przedzialow ? Czy wszystkie liczby z tych
przedzialow bo jest spojnik oraz ?
23 sie 19:34
KUZDE: Ja bym to zrobil tak:
n = 393k + 210 = 655l + 210
stad 393k = 655l / 131
3k = 5l
n = 393k + 210 = 655l + 210
n = 3(131k + 70) = 5(131l + 42)
wiec 131k + 70 = 5a
5(26k+13) + k = 5a, wiec k = 5b
i n = 393k + 210 = 393*5b + 210 = 1965b + 210
teraz podstawiamy, logicznie zaczne od b=5
dla b=5 mamy 10035
dla b=6 bedzie 10035 + 1965 =12000
dla b =7 bedzie 13965 i to koniec.
23 sie 20:04
5-latek: Troche to zawile i 5*13=65
23 sie 20:20
KUZDE: co 5 *13 ?
23 sie 20:21
5-latek: no chyba ze ja nie zalapalem ale piszsesz
131k+70=5a
5(26k+13)+k=5a wiec k=5a i tutaj 5*13=65
23 sie 20:25
KUZDE: Nigdzie nie napisalem 5*13=65
Jest wyliczone, ze k = 5b, to rozumiesz chyba, bo przepisales

a "n" ( nasza szukana liczba ) to 393k + 210
teraz za "k" podstawiam "5b"
Jasne ?
23 sie 20:34
5-latek: Dzieki −jeszce raz przeanalizuje Twoj zapis
23 sie 20:36
Mila:
Sposób Kuzde dobry.
5−latku W (4) linijce błąd.
Możesz wykorzystać swoje rozwiązanie tak:
14<p<22
p∊{15,16,17,18,19,20,21}
Liczba p*655, gdzie p∊{15,16,17,18,19,20} jest podzielna przez 655,
Liczba 393 jest podzielna przez 3.
Liczba 655 nie jest podzielna przez 3.
Sprawdzamy dla jakich p liczba p*655 dzieli się przez 393, mogą to być : 15,18 ,21
a)15*655=9825, (spr. 9825:393=25)
9825+210=10035
b) 18*655=11790, (spr. 11790:393=30)
11790 +210=12000
c) 21*655=13755
13755:393=35
13755+210=13965
23 sie 20:43
5-latek: Dziekuje CI bardzo

.
Jeszcze wstawie jedno zadanie
23 sie 20:51
5-latek: mam troche spozniony zaplon teraz wiec skoro liczba 655 nie dzieli sie przez 3 a liczba 393
dzieli sie przez 3 to liczba p*655 dzielila sie przez 3 to z tego przedzialu musimy wybrac
liczby dzielace sie przez 3 czyli 15 18 i 21 .
23 sie 21:55
Mila:
Tak. I sprawdzić jeszcze, chyba że wcześniej ......?
23 sie 22:21