walec
dawcio18: Do pustej beczki w kształcie walca o średnicy 80 cm i wysokości 1m wlano 60 l wody. Do jakiej
wysokosci siegnie woda ?
23 sie 19:28
Kacper: Zależy czy beczka nie jest dziurawa
23 sie 19:30
KUZDE: V=πr
2H
r =40 cm = 4dm
V=60l = 60dm
3
| | 60 | |
60 = 42*H => H = |
| dm |
| | 16 | |
23 sie 19:41
kotek:
@KUZDE
60=π*42*H
23 sie 19:45
KUZDE: o Wlasnie
| | 15[dm] | |
i to juz zostawiasz w takim zapisie H = |
| |
| | 4π | |
Dzieki @kotek
23 sie 20:11
KUZDE: Ja nie umiem tak ladnie pogrubic nazwy uzytkownika
23 sie 20:12
Eta:
użytkownik
23 sie 20:29
23 sie 20:30
KUZDE: Wszystko jasne
23 sie 20:32
Eta:
23 sie 20:36