całeczki :(
jagódka: oblicz całke:
1)∫
√1−2sinxcosx dx
23 sie 19:27
Kacper: Widzę, że się powtarzasz
23 sie 19:31
jagódka: jak to sie powtarzam?
23 sie 19:32
jagódka: pomoze ktos?
23 sie 19:40
Kacper: No bo już były te całki w ciągu 2 dni
23 sie 19:43
jagódka: skoro byly to ktoś może mi powiedzieć jak je zrobic

to wazne, prosze was
24 sie 13:19
zombi: podstawienie
24 sie 13:22
jagódka: a dokładniej
24 sie 13:24
jagódka: prosze, pomozcie
24 sie 13:42
sushi_gg6397228:
a) 1−2sinx= t
b) np x2+1= t
x4=x2*x*x
24 sie 13:49
jagódka: | | 1 | |
czyli w 1) będzie wynik: − |
| (1−2sinx) 3/2  |
| | 3 | |
24 sie 13:57
pigor: ... , np. tak:
1) niech
√1−2sinx=t i t≥0 ⇒ 1−2sinx=t
2 ⇒ 2sinx=1−t
2 ⇒
⇒ 2cosx dx = −2tdt /:2 ⇒
cosxdx= −tdt , wtedy
∫√1−2sinx cosxdx= ∫t(−tdt)= −∫t
2dt = −
13t
3=
= −
13√1−2sinx 3=
−13(1−2sinx)√1−2sinx +C . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x4 | | x4−1+1 | | (x2−1)(x2+1)+1 | |
2) ∫ |
| dx= ∫ |
| dx= ∫ |
| dx= |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
| | dx | |
= ∫(x2−1)dx + ∫ |
| = 13x3−x+ arctgx +C . ... |
| | x2+1 | |
24 sie 14:08
jagódka: dziękuje
24 sie 14:31