Rozłożenie wielomianu
karol: Witam
Jak rozłożyć wielomian x3 −7x2+14x−8=0 ?
23 sie 19:07
Janek191:
x = 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = x
3 − 7 x
2 + 14 x − 8, więc
wielomian można podzielić przez ( x − 1)
23 sie 19:12
razor: x3 − 8 − 7x2 + 14x = (x−2)(x2+2x+4) − 7x(x−2) = (x−2)(x2−5x+4) = ...
23 sie 19:14
Janek191:
x3 − 7 x2 + 14 x − 8 = ( x − 1)*( x2 − 6 x + 8) = ( x − 1)*( x − 4)*( x − 2)
23 sie 19:15
karol: Dziękuję wam za błyskawiczną odpowiedź.
23 sie 19:18
Kacper: Pytanie źle sformułowane.
23 sie 19:31