nierowność
jagódka: uzasadnij ze dla dowolnej liczby rzeczywistej x>0 prawdziwa jest nierownosc
kompletnie nie wiem jak się za to zabrac wiec prosze o pomoc
23 sie 17:52
WueR:
| | 1 | |
Przyjac δ(x) = arctg |
| + arctgx i zbadac monotonicznosc. |
| | x | |
23 sie 17:56
jagódka: tzn? nie bardzo rozumiem
23 sie 17:57
WueR:
Pokazujemy, ze wskazana przeze mnie funkcja jest stala i wyznaczamy jej wartosc dla dowolnego
punktu z dziedziny. Z jej monotonicznosci bedzie wynikalo, ze funkcja ta przyjmuje tylko te
jedna wartosc na przedziale (0,+∞), co dowodzi prawdziwosci tejze rownosci.
23 sie 17:59
PW: To mądre i skuteczne, ale myślę że wystarczy też zastosować definicję funkcji arctg
arctgx = α ⇔ tgα = x (
dziedzina!)
| | 1 | | 1 | |
arctg |
| = β ⇔ tgβ = |
| |
| | x | | x | |
No i widać: tgα i tgβ są liczbami odwrotnymi,
tgβ = ctgα
No to jakie jest rozwiązanie tego równania (uwzględnić ograniczenia wynikające z dziedziny i
zbioru wartości funkcji arctg).
23 sie 18:32
PW: Może lepiej zamiast "rozwiązanie równania" zadać sobie pytanie "jaki jest związek między α i β,
skoro
tgβ = ctgα.
23 sie 18:39
Mila: x>0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1) tg(arctg( |
| ))=tgα⇔ |
| =tg(α)⇔x= |
| ⇔ |
| | x | | x | | tg(α) | |
x=ctgα
=====
2)tg(arctgx)=tg(β)⇔
x=tg(β)
====
z(1) (2) ⇒
| | 1 | | π | |
arctg( |
| )+arctg(x)= |
| |
| | x | | 2 | |
23 sie 18:48
jagódka: zaraz to przeanalizuje, mam nadzieje ze cos z tego zrozumiem
23 sie 18:55
zombi: | | x+y | |
arctgx+arctgy = arctg |
| moze z tego pojdzie |
| | 1−xy | |
23 sie 18:57
PW: No nie, w mianowniku po prawej będzie 0.
23 sie 19:11
zombi: Tak tylko rzuciłem luźna sugestia, nie sprawdzałem.
23 sie 20:04