maksimum i minimum globalne
jagódka: | | 1 | |
Znajdź najmiejsza i najwiekszą wartośc funkcji: f: [ |
| , e]→R |
| | e | |
f(x)=x
2lnx
Zaczełam tak:
f '(x)=2xlnx+x
i f '(x)=0 ⇔ 2xlnx+x = 0 i nie wiem jak to dalej zrobic.
Wiem ze powinny mi wyjsc pkt w ktorych na funkcja sie zeruje + obliczyc wartosci funkcji na
krancach dziedziny i wybrac najwieksze i najmniejsza wartosc.
Pomożecie
23 sie 17:25
PW: Cytat: f '(x)=0 ⇔ 2xlnx+x = 0 i nie wiem jak to dalej zrobic.
− A wyłączyć x przed nawias.
23 sie 17:27
jagódka: więc x(xlnx+1)=0
czyli x=0 i xlnx=−1

a dalej?
23 sie 17:30
Janek191:
Źle wyłączone
23 sie 17:33
Janek191:
Źle wyłączone
23 sie 17:33
jagódka:
23 sie 17:34
kotek:
x(2lnx+1)=0
23 sie 17:34
jagódka: aaa x(2lnx+1)=0
sorki
23 sie 17:34
jagódka: a dalej
23 sie 17:35
kotek:
| | 1 | | √e | |
x=0 v x= e−1/2 = |
| = |
| |
| | √e | | e | |
23 sie 17:36
Janek191:
f '(x) = 2 x ln x + x = x*( 2 ln x + 1) = 0 ⇔ [ x = 0 lub 2 ln x = − 1 ] ⇔
| | 1 | |
⇔ [ x = 0 lub ln x = − |
| ] ⇔ [ x = 0 lub x = e− 0,5 ] |
| | 2 | |
23 sie 17:36
jagódka: czyli x=e
−1/2
23 sie 17:37
jagódka: czyli teraz licze f(0), f(e
−1/2), f(1/e) oraz f(e) i wybieram z tego maks i min wartosci
tak
23 sie 17:41
Janek191:
Sprawdź , czy w x = 0 i x = e
−0,5 funkcja f ma minimum lub maksimum lokalne

Oblicz f'' (x)
23 sie 17:44
jagódka: juz nic nie rozumiem

prosze niech ktos pomoze rozwiazac
23 sie 17:48
Janek191:
Jeżeli funkcja f ma w pewnym otoczeniu punktu x0 pochodną f ' i drugą
pochodną f'' ciagłą w x0 , a ponadto f '(x0) = 0 i f '' ( x0) ≠ 0, to funkcja f
ma w punkcie xo
maksimum, gdy f '' ( x0) < 0
minimum lokalne, gdy f '' ( x0 ) > 0
23 sie 17:48
jagódka: ale ja mam obliczyc najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji a nie maksimum i minimum lokalne
23 sie 17:49
Janek191:
| | 1 | |
Punkt x = 0 odpada, bo 0 ∉ < |
| ; e > |
| | e | |
23 sie 17:53
PW: Zacytuję:
+ obliczyc wartosci funkcji na krancach dziedziny i wybrac najwieksze i najmniejsza wartosc.
| | 1 | |
Ogranicz się do tych ekstremów lokalnych, które leżą w zadanym przedziale [ |
| , e]. |
| | e | |
23 sie 17:54
jagódka: gubie sie w tych wszystkich ln i e

moze ktos pomoc z rozwiazaniem tak abym wiedziala co z
czego sie bierze
23 sie 17:57
Janek191:
f '' ( x) = 2 ln x + 2 x*U{1]{x} + 1 = 2 ln x + 3
f '( e
−0,5) = 2 ln ( e
−0,5) + 3 = 2 *(−0,5) ln e + 3 = − 1 + 3 = 2 > 0
Funkcja f ma w punkcie x = e
−0,5 minimum lokalne równe f ( e
− 0,5)
| | 1 | |
Teraz oblicz f( |
| ) i f( e) |
| | e | |
Najmniejsza z tych 3 liczb, to y
min
Największa z tych 3 liczb, to y
max
23 sie 18:01
Janek191:
| | 1 | |
e−0,5 ≈ 0,6065 ∊ < |
| ; e > |
| | e | |
23 sie 18:07
PW: Zaczynamy od najprostszej rzeczy − policzenia wartości funkcji na krańcach zadanego przedziału:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f( |
| ) = ( |
| )2ln( |
| ) = |
| (−1) = − |
| |
| | e | | e | | e | | e2 | | e2 | |
f(e) = e
2lne = e
2•1 = e
2.
Przy naiwnym podejściu można by przypuszczać, że skoro w lewym krańcu przedziału funkcja f ma
| | 1 | |
ujemną wartość − |
| , a w prawym krańcu wartość dodatnią e2, to ta wartość e2 jest |
| | e2 | |
największą wartością funkcji w zadanym przedziale.
Ale my naiwni nie jesteśmy, funkcja może wewnątrz przedziału "zaszaleć" i polecieć wyżej niż
e
2, a potem sobie zniżyć loty. Warto narysować abstrakcyjny przykład. Dlateggo szukamy −
obliczjąc pochodną − czy w przedziale funkcja f nie ma przypadkiem lokalnego
maksimum.
Jeżeli ma, to liczymy jego wartość i porównujemy z e
2.
23 sie 18:08
Janek191:
W zapisie z 18.01 w II wierszu jest pomyłka − powinno być
f '' ( e−0,5) = ....
23 sie 18:09
Janek191:
| | 0,5 | |
f( e−0,5) = ( e−0,5)2 ln e−0,5 = e−1 * ( −0,5) ln e = − |
| ≈ − 0,1839 |
| | e | |
| | 1 | |
− |
| ≈ − 0,1353 > − 0,1839 |
| | e2 | |
zatem
y
max = e
2
23 sie 18:21
Janek191:
| | 0,5 | |
f( e−0,5) = ( e−0,5)2 ln e−0,5 = e−1 * ( −0,5) ln e = − |
| ≈ − 0,1839 |
| | e | |
| | 1 | |
− |
| ≈ − 0,1353 > − 0,1839 |
| | e2 | |
zatem
y
max = e
2
23 sie 18:21
Janek191:
Co się stało z Jagódką − poszła na jagódki ?

ln e = log
e e = 1 , bo e
1 = e
23 sie 18:33
PW: Ale jakże nas zainspirowała twórczo
23 sie 18:34
Janek191:
Zrobiliśmy za nią zadanie − tylko trochę chaotycznie
23 sie 18:36
jagódka: dziękuje wam bardzo, mam nadzieje ze jakos to ogarne
23 sie 18:50
jagódka: | | 0,5 | |
zyje tu jeszcze Janek191  mam pytanko skad wzielo sie y min= − |
| |
| | e | |
23 sie 19:20
jagódka: prosze help

bo sie pogubiłam
23 sie 19:25
jagódka: czemu wkoncu liczymy f(e
−1/2) skoro liczylismy f''(e
−1/2)

czemu minimum nie jest f(1/e) tylko f(e
−1/2)

nie kumam
23 sie 19:35
jagódka: heeeelp!
23 sie 19:38
Janek191:
f '( e
−0,5) = 0 i f'' ( e
−0,5) = 2 > 0 , więc funkcja f osiąga minimum lokalne dla
x = e
−0,5
| | 0,5 | |
Liczymy wartość tego minimum, czyli ymin = f( e −0,5) = − |
| ≈ − 0,1839 |
| | e | |
Ponadto mamy wyliczone
| | 1 | | 1 | |
f( |
| ) = − |
| ≈ − 0,1353 > − 0,1839 |
| | e | | e2 | |
f( e) = e
2 ≈ 7,3886
| | 1 | |
więc minimum lokalne jest mniejsze od f( |
| ) i dlatego jest najmniejszą |
| | e | |
wartością funkcji f w podanym przedziale
y
max = f( e) = e
2 − największa wartość f
23 sie 19:47
jagódka: Dziękuje wam bardzo za pomoc
24 sie 12:47