Indukcja Matematyczna - dowód
Zbynek: Tylko dowód w indukcji mat.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| 1*3 | | 3*5 | | (2n−1)(2n+1) | | 2 | | (2n−1) | | (2n+1) | |
1. Dla n = 1 się zgadza
2. Założenie − tak jak wyżej
3. Dla n + 1 ma być:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| + |
| = |
| ( |
| − |
| 1*3 | | 3*5 | | (2n−1)(2n+1) | | (2n+1)(2n+3) | | 2 | | (2n+1) | |
Dowód: tutaj się przestaje zgadzać wynik pod koniec
| | 1 | | 1 | |
L = ...+ |
| + |
| = (z założenia początek zamieniam) |
| | (2n−1)(2n+1) | | (2n+1)(2n+3) | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ( |
| − |
| ) + |
| = |
| 2 | | (2n−1) | | (2n+1) | | (2n+1)(2n+3) | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | (2n+3) − (2n+1) | |
| ( |
| − |
| ) + |
| ( |
| ) = |
| 2 | | (2n−1) | | (2n+1) | | 2 | | (2n+1)(2n+3) | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | (2n+3) | |
| ( |
| − |
| ) + |
| ( |
| − |
| 2 | | (2n−1) | | (2n+1) | | 2 | | (2n+1)(2n+3) | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ( |
| − |
| ) + |
| ( |
| − |
| ) = |
| 2 | | (2n−1) | | (2n+1) | | 2 | | (2n+1) | | (2n+3) | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ( |
| − |
| + |
| − |
| ) = |
| 2 | | (2n−1) | | (2n+1) | | (2n+1) | | (2n+3) | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ( |
| − |
| ) |
| 2 | | (2n−1) | | (2n+3) | |
Czy ktoś umie wskazać gdzie tutaj tkwi błąd ?
23 sie 17:14
PW: Źle rozumiesz tezę dla n+1. Spróbuj podstawić k+1 zamiast n, to zrozumiesz (tak radzą
doświadczeni nauczyciele: sformułuj założenie dla n=k − głupie przepisanie ze zmianą symboli −
a potem tezę dla n=k+1).
23 sie 17:25
Zbynek: to tylko terminologia, n+1 to to samo co k+1. Cholera, błąd był w złym odgadnięciu wzoru na
n−ty wyraz ciągu. Trochę to zajęło zanim się złapałem na tym.
dla zainteresowanych:
na samej górze wynik ciągu powinien wyglądać tak
23 sie 18:19
PW: Tak, jeżeli się rozumie sens twierdzenia, jest to "tylko terminologia". Dlatego
podpowiadałem Ci sposób wynikający z doświadczenia, który pozwala uniknąć takich pomyłek, na
zasadzie mechanicznego podstawiania.
Powiem więcej − wielu ludzi drażni myślenie w stylu "a teraz n to jest n+1". Raczej patrzmy
tak: n jest symbolem dowolnej liczby naturalnej. My mamy zapisać jako założenie prawdziwość
tezy dla pewnej liczby naturalnej k i udowodnić przy tym założeniu prawdziwość dla liczby
następnej, to znaczy k+1.
Połowa co najmniej nieporozumień i przyczyn błędów leży w tym idiotycznym n=n+1.
23 sie 18:54
Mila:
PWTeż tak uważam.

Takie skróty bez wprowadzenia dodatkowej zmiennej k powodują zamieszanie i w konsekwencji
błędy.
23 sie 18:58