ciągłość funkcji
jagódka: problem z udowodnieniem ciągłości.
Zadanie:
zbadaj ciągłość funkcji f:R→R f(x)=[x]sin(πx)
Więc wiem ze [x] nie jest ciagla w R. dlatego rozpatruje 2 przypadki:
1) gdy x
0 ∊ Z
2) x
0 ∊ R\Z
w 2 wiem ze funkcja f(x) jest ciagla jako iloczyn dwóch funkcji ciągłych.
natomiast w 1) mam problem.
nalezy tu policzyc granice lewostronna i prawostronna w pkt x
0 tak?
Pomoze ktos jak to zrobic
23 sie 16:15
jagódka: bardzo prosze o pomoc, chodzi mi tylko o to aby ktos pomogl mi w policzeniu:
1) lim [x]sin(πx)=
x→(x0)−
2) lim [x]sin(πx)=
x→(x0)+
23 sie 16:32
jagódka: prosze o pomoc!
23 sie 16:41
PW: sin(πx) → sinkπ = 0 dla x→k∊Z
23 sie 16:42
Mila:
[k]=k dla k∊Z
f(k)=k*sin(kπ)=k*0=0
lim {x→k}([x]*sin(kπ))=0
f(x) ciągła w R
23 sie 16:44
jagódka: nie rozumiem

moze ktos wytlumaczyc?
23 sie 16:46
jikk: znalazłem rozwiązanie
23 sie 16:55
jagódka: prosze, niech ktos pomoze, to dla mnie wazne.
23 sie 17:05
Mila:
Czego nie rozumiesz we wpisie 16:44?
Kandydaci na nieciągłośc to liczby całkowite ( ze względu na g(x)=[x])
Wartość funkcji f(x) dla x∊zbioru całkowitych liczb wynosi 0 i granica wynosi 0.
Oblicz dla x=2 i zobacz co się dzieje .
23 sie 17:17
jagódka: no własnie tego zapisu nie rozumiem, wiem ze granica bedzie rowna 0 i wartosc funkcji tez ale
podobno musze obliczyc lewo i prawo stranna granice w pkt x
0 i nie wiem jak zrobic zapis zeby
wyszstko bylo ok
23 sie 17:21
PW: Nieprawda, że lewo− i prawostronną. Weźmy x0 = 2.
f(x0) = f(2) = [2]sin(π•2) = 2sin2π = 2•0 = 0.
Dla wszystkich x∊[2,3) przepis na funkcję f jest taki sam:
f(x) = [x]sin(πx) = 2sin(πx).
Sama pisałaś, że f jest ciągła jako iloczyn funkcji ciągłych − w tym wypadku funkcji stałej i
funkcji sin(πx). W takim razie granica prawostronna w x0 = 2 jest równa wartości f(2) − po co
liczyć granicę? Trzeba tylko policzyć
limf(x)
x→2−
i porównać − czy ta granica jest równa wartości f(2).
23 sie 17:38
Mila:
Znasz wykres g(x)=[x]?
k∊Z
limx→k+([x]*sin(πx)=k*sin(kπ)=k*0=0
limx→k−([x]*sin(πx)=(k−1)*sin(kπ)=(k−1)*0=0
23 sie 17:41
jagódka: okej. dziękuje wam bardzo. juz rozumiem
23 sie 17:43