konto
Blue: Kapitał został złożony na konto, na którym oprocentowanie roczne wynosi 5%i jest naliczane na
zasadzie procentu składanego. Złożony kapitał podwoi się po:
A. ok.20 latach
B. ok 17 latach
C. ok. 14 latach
D. ok. 10 latach
W odp. mam, że C, ale jak podniosę 1,05 do potęgi 14 , to wynik nie przekracza 2...
O co tu chodzi?
23 sie 13:44
Kacper: Procent składany

Z jakiego wzoru liczysz?
23 sie 13:45
23 sie 13:55
Kacper: Brakuje informacji jak często dokonywana jest kapitalizacja odsetek
23 sie 14:05
Kacper: Zresztą odpowiedź ok. 14 lat jest nieprecyzyjna i tutaj zapewne należy doszukiwać się błędu
układającego zadanie. Zaokrąglił on sobie wynik który w przybliżeniu wynosi 14,2067
23 sie 14:08
Blue: no właśnie wiem, że nie ma tego podane, ale myślałam, że jak nie ma to mam przyjmować, że co
roku

Czyli to zadanie jest po prostu głupie tak? xD
23 sie 14:11
daras: K
n = K* 1,05
n
K−N = 2K
| | log2 | |
po zlogarytmowaniu: n = |
| ≈ 14,2 wiec po ponad 14 latach |
| | log1,05 | |
23 sie 14:11
daras: W zadaniu jest podane: "oprocentowanie ROCZNE"
a w odpowiedziach użyto: "ok." więc wybieram C.
23 sie 14:12
daras: czy to zadanie z WSBowa ?
23 sie 14:13
Kacper: daras oprocentowanie roczne nijak ma się do kapitalizacji odsetek, która może być co
minutę.
23 sie 14:15
daras: wiem ale to zadanie na poziomie góra 1LO
23 sie 14:23
daras: wg mnie chodzi o to słówko"około"
23 sie 14:24
sushi_gg6397228:
brakuje jeszcze Belki, pewnie bardzo stary zbiór zadań
23 sie 14:30
daras: dlatego zapytałem czy Blue studiuje na WSB
23 sie 14:35
sushi_gg6397228:
pisze za rok mature
23 sie 14:38
Blue: Stary zbiór zadań ?

Toż to nowiutki zbiorek z Aksjomatu − matura 2015
23 sie 16:00
daras: znaczy matura 2015 będzie jeszcze głupsza
23 sie 16:06
Blue: ale to jest z rozszerzenia hehe
23 sie 16:14
Mila:
Oblicz po 15 latach, na pewno się podwoi.
Możesz wybrać po ok. 14 latach.
Mało precyzyjne.
23 sie 19:11