granica
john2: granica
limn−>∞ n√3n + 4n + 5n
czy trzeba twierdzeniem o trzech ciągach, czy można tak:
limn−>∞ n√3n + 4n + 5n = limn−>∞ n√5n( (3/5)n + (4/5)n + 1 ) =
= limn−>∞ n√5n n√(3/5)n + (4/5)n + 1 = 5 * 1 = 5
?
Według mnie tak nie wolno.
23 sie 12:21
razor: jest poprawnie wg mnie
23 sie 12:43
john2: tylko mam teraz taki przykład:
lim
n−>∞ n√(1/2)n + (3/4)n + (5/8)n
idąc tym samym tropem, każdy ze składników pod pierwiastkiem zbiega do zera, więc będzie
| | 3 | |
n√0 = 0, a powinno wyjść |
| |
| | 4 | |
23 sie 12:47
razor: wtedy masz 0
0 czyli symbol nieoznaczony
23 sie 12:59
john2: aha, a gdybym miał taki przykład:
limn−>∞ n√0
nic nie zbiega pod pierwiastkiem do zera, tylko po prostu jest pod nim zero,
to wtedy też symbol nieoznaczony, czy wynik to zero?
23 sie 13:14
23 sie 13:17
Kacper: Nie rozróżniasz dwóch rzeczy:
limn →∞n√0=0
ale
limn→∞n√1n=1
Co innego, gdy wartość zbiega do zera, a co innego jeśli jest równa 0.
23 sie 13:53
john2: ok, dziękuję Wam
23 sie 14:11
Kacper: Tego typu zadanie najlepiej się liczy z 3 ciągów.
23 sie 14:15