Problem z odpowiedziami
wojciesz: Przerabiałem zadania żeby poćwiczyć i sprawdzając odpowiedzi w niektórych kompletnie się nie
zgadzały co mnie dziwi. Zadania są następujące
1. Równanie x4 * (x+7)2 = 0
Moim zdaniem równanie jest sprzeczne bo po rozwiazaniu x6 = −49 a przy parzystej potędze
wynik nie może być ujemny. W odpowiedziach jest napisane że równanie ma 2 rozwiazania.
2. a= (−22)−3 , b=[(−8)2]0,(3) , c=(3√−82
a= 164 , b=4 , c=4 ale coś tutaj nie pasuje : /
22 sie 19:23
Saizou :
x
4*(x+7)
2=0 jest to iloczyn dwóch liczb, czyli kiedy on jest =0
22 sie 19:26
5-latek: Sprawdz moze w 1 zamiast mnozenia jest dodawanie albo odejmowanie i wtedy dostaniesz rownanie
dwukwadratowe ktore moze miec dwa rowiazania
W drugim w c powinno byc −4 bo −82=−64
22 sie 19:29
5-latek: Czesc
Saizou 
Pewnie masz racje
22 sie 19:31
PW: wojciesz, jeżeli liczyłeś, że (x+7)2 = x2 + 72, to po prostu nie zastosowałeć poprawnie
wzoru
(a+b)2 = a2 + 2ab + b2.
22 sie 19:39
wojciesz: No właśnie #Saizou tak jest w zadaniu i muszę stwierdzic czy jest sprzeczne (co stwierdziłem na
podst. obliczeń) czy ma 2 rozwiazania jak jest napisane w odpowiedziach.
22 sie 19:41
wojciesz: # 5 latek od kiedy 82 to − 64 XDDD Jeżeli podnosisz do parzystej potegi to wynik jest zawsze
dodatni.
22 sie 19:43
Saizou :
masz iloczyn liczb
ab=0 ⇒a=0 lub b=0
x4(x+7)2=0
x4=0 lub (x+7)2=0
x=0 lub x=−7
22 sie 19:43
Saizou :
wojciesz
82=64
−82=−64
(−8)2=64
22 sie 19:45
wojciesz: O Boże PW, masz rację zapominam o tym non stop! Nie jest to dla mnie wzór nowy ale mam chyba
jakies rozproszenie albo demencje

Dzieki jeszcze raz. Pozostaje kwestia zadania drugiego.
22 sie 19:45
5-latek: pod pierwiastkiem masz −8 a −82=−64 bo mozesz to zapisac tak (−1)*82=−64
Gdybys pod pierwiastkiem mial zapisane (−8)2 to wtedy to =64
22 sie 19:47
wojciesz: Masz rację, przepraszam za własną głupotę ; ) Dziękuję jeszcze raz!
22 sie 19:48
5-latek: Nic nie szkodzi
22 sie 19:52
wojciesz: O, dziękuję Saizou. Chyba mam potworne zaległości ale to się wypracuje ; )
22 sie 20:03