Podzielnosc liczb
5-latek: Na dzisiaj ostatnie zadanie
Znajdz liczby naturalne zawarte w przedziale (25000, 30000) i takie dla ktorych przy dzieleniu
tych liczb przez 1965 otrzymujemy reszte 125 .
22 sie 19:15
5-latek: Tutaj naprawde nie wiem
22 sie 19:39
PW: A co to jest dzielenie z resztą? Musi być
n = k•1965 + 125, k∊C.
25000 < k•1965 + 125 < 30000.
22 sie 20:00
5-latek: dzieki PW
Musialem isc do rodzicow dlatego teraz odpisuje
Wiec musze rozwiazc dwie nierownosci czyli k*1965+125<30000 i k*1965+125>25000 i wyznaczyc
czesc wspolna
wyszlo mi k nalezy <13,15>
wiec te liczby to n=25670 , n=27635 i n=29600
22 sie 21:30
5-latek: No i oczywiste ze k∊C+
22 sie 21:54
Metis: Mozna też tak:
25000 < 1965k + 125 < 30000. / − 125
24875 < 1965k < 29875 /: 1965
13 < k < 15
13 i 15 należą , wynik w zaokrągleniu
22 sie 21:54
5-latek: Czesc
Metis
Jutro wstawie jeszcze 4 zadanka z liczb naturalnych
22 sie 21:59
Metis: Fajnie

Dzięki Tobie mam zapewnioną powtórkę z matematyki
22 sie 22:10
Metis: Poza tym Dobry wieczór
22 sie 22:10