Podzielnosc liczb
5-latek: Przy dzieleniu liczby 4373 przez liczbe naturalna n otrzymujemy reszte 8 zas przy dzieleniu
liczby 826 przez n otrzymujemy reszte 7 Znajdz n . Jesli mozna to ewentualnie z jakims
komentarzem . dziekuje
22 sie 18:47
Kacper: 4373=k*n+8
826=l*n+7
teraz szukamy n

pasują liczby:
n=9 lub n=3 lub n=1
22 sie 18:52
Mila:
Podpowiedź:
4373−8=4365 jest podzielna przez n
826−7=819 jest podzielna przez n
n większa od 8.
Teraz szukaj.
22 sie 18:55
5-latek: Czesc Kacper Pewnie to bedzie z twierdzenia o reszcie ale ja tego nie rozumiem
Prosze zebys to mi jasniej wytlumaczyl zwlaszcza to k i l ile za nie podstawiales
22 sie 18:56
Kacper: Rozpisz sobie liczby 4365 i 819 na czynniki pierwsze i szukaj wspólnych

Na tamto moje nie patrz bo przecież to bzdura kawałkami
22 sie 18:59
Bogdan:
4373 = a*n + 8 i 826 = b*n + 7 i a,b,n∊N i n > 8 i n > 7
a*n = 4365 = 3*3*97
b*n = 819 = 3*3*7*13
n = 3 sprzeczność bo n > 8 lub n = 9
22 sie 19:02
5-latek: Milu wyszla mi n=9
Ale czemu ma byc wieksza od 8 jesli mozesz wytlumaczyc ?
22 sie 19:02
Bogdan:
Wszyscy chcą pomagać małolatkowi
22 sie 19:03
Bogdan:
Na chłopski rozum − reszta z dzielenia jest mniejsza od dzielnika, bo gdyby była równa lub
większa, to dalej można by było wykonywać dzielenie
22 sie 19:06
Mila:
Reszta jest mniejsza od dzielnika.
Sprawdź warunki zadania dla n=3 to się przekonasz.
22 sie 19:06
5-latek: Witam
Bogdan 
Juz wiem dlaczego . Wlasnie z twierdzenia o reszcie . Najgorzej jest to mi rozpisac .
22 sie 19:08
Mila:
No to zostawiam Cię Panom. Idę robić kolację.
22 sie 19:10
5-latek: Wszystkim dziekuje za pomoc
Naprawde jest nieoceniona
22 sie 19:11
5-latek: Smacznego
Milu
22 sie 19:19