| 1 | 1 | |||
Liczba a+ | jest liczba calkowita . Wykaz ze liczba a3+ | jest liczba calkowita | ||
| a | a3 |
| 1 | ||
Zalozenie : liczba a+ | −liczba calkowita | |
| a |
| 1 | ||
Teza: a3+ | −liczba calkowita | |
| a3 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
a3+ | =(a+ | )(a2+1+ | ) | |||
| a3 | a | a2 |
| 1 | ||
Teraz patrzac na wyrazenie (a2+1+ | nie bedzie mialo ono rozwiazan w zbiorze liczb R | |
| a2 |
| 1 | 1 | |||
2. a2 + | = (a + | )2 − 2 | ||
| a2 | a |
| 1 | ||
Skoro liczba a+ | jest liczba calkowita to rowniez liczba (a+U{a2})2 bedzie liczba | |
| a |
| 1 | 1 | |||
W zwiazku z tym iloczyn liczb a+ | *(a+ | )2 bedzie liczba calkowita. | ||
| a | a |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
a3+ | =(a+ | )3−3*a* | *(a+ | ) a+ | = k ,k∊C | |||||
| a3 | a | a | a | a |
| 1 | ||
a3+ | =k3−3k | |
| a3 |
| 1 | 1 | |||
a+ | jest całkowita, to całkowita jest an+ | ![]() | ||
| a | an |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
a3+ | =(a+ | )*(a2−a* | + | )= | ||||
| a3 | a | a | a2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
=(a+ | )*(a2+ | −1)=(a+ | )*[(a+ | )2−2−1]∊C | ||||
| a | a2 | a | a |
Pozdrawiam
Tobie rowniez dziekuje .
Mam jeszce kilka zadan z liczb naturalnych ktore wstawie na forum bo ich nie rozumiem
cześć. Wpisuj.