trudne zadanie
Prawdopodobieństwo : Zosia gra w szachy z równorzędnym przeciwnikiem co jest bardziej prawdopodobne:
a to że wygra 3 partie z 4 czy to że wygra 5 partii z 8?
b to że wygra co najmniej 2 partie z 3 czy to że wygra co najmniej 3 partie z 5?
Jest tutaj ktoś kto ogarnia ten temat?
22 sie 17:08
Janek191:
Pewnie schemat Bernoulliego
a)
Mamy
p = 0,5 q = 1 − p = 0,5
| | | | 1 | | 8 | |
P4 (3) = | *0,53*0,51 = 3*0,54 = 0,25 = |
| = |
| |
| | | 4 | | 32 | |
| | | | 1 | | 56 | | 7 | |
P8(5) = | *0,55*0,53 = 56*0,58 = 56* |
| = |
| = |
| |
| | | 256 | | 256 | | 32 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) Podobne ale trudniejsze
22 sie 17:22
Janek191:
więc
| | 1 | | 1 | | 8 | |
P4 (3) = 4*0,54 = 4* |
| = |
| = |
| |
| | 16 | | 4 | | 32 | |
22 sie 17:26
Prawdopodobieństwo : W podpunkcie b z tego samego schematu trzeba skorzystać? Jeżeli tak to spróbuję rozwiązać
22 sie 17:32
Janek191:
Co najmniej 2 z 3 , to 2 lub 3 z trzech partii
Co najmniej 3 z 5 , to 3 lub 4 lub 5 z pięciu partii
22 sie 17:34
Janek191:
P(A) = P3(2) + P3 (3) =
P( B) = P5( 3) + P5 (4) + P5 (5) =
22 sie 17:37
Janek191:
Zadanie ze studiów , czy ze szkoły średniej ?
22 sie 17:38
Prawdopodobieństwo : P(A)=4
P(B)=16
Co z tym teraz robić?
22 sie 17:47
Prawdopodobieństwo : Średniej
22 sie 17:47
Prawdopodobieństwo : W odpowiedzi jest napisane że są jednakowo podobne więc coś tutaj nie tak chyba obliczyłem
22 sie 17:56
PW: Partia szachów może się kończyć remisem, tak więc zadanie jest bardziej skomplikowane.
Przestrzeń zdarzeń elementarnych dla pojedynczej partii szachów dla równorzędnych partnerów to
| | 1 | |
Ω = {0, 1, 2}, P(0}=P(1)=P(2) = |
| |
| | 3 | |
przez 0 oznaczyliśmy remis, 1 symbolizuje zwycięstwo przeciwnika, 2 − zwycięstwo Zosi.
Przestrzeń zdarzeń dla 4 partii to Ω
4 = Ω×Ω×Ω×Ω = {(a,b,c,d): a,b,c,d∊{0,1,2}}.
Prawdopodobieństwo P
4 w takiej przestrzeni określamy wzorem
| | 1 | |
P4((a,b,c,d)) = P(a)•P(b)•P(c)•P(d) = ( |
| )4, |
| | 3 | |
co zgodnie z odpowiednim twierdzeniem gwarantuje niezależność wyniku każdej rozgrywki od
wyników pozostałych.
Wobec tego prawdopodobieństwo wygrania przez Zosię dokładnie 3 partii spośród 4 należałoby
policzyć jako
P
4(2,2,2,0) + P
4(2,2,0,2) + P
4(2,0,2,2)+P
4(0,2,2,2) +
+ P
4(2,2,2,1) + P
4(2,2,1,2) + P
4(2,1,2,2)+P
4(1,2,2,2) =
Analogicznie w przestrzeni Ω
5 prawdopodobieństwo P
5 wygrania przez Zosię dokładnie 4 partii
| | 1 | | 10 | |
spośród 5 wynosi 10•( |
| )5 = |
| . |
| | 3 | | 241 | |
Odpowiedź: Bardziej prawdopodobne jest wygranie 3 partii spośród 4 niż 4 partii spośród 5.
22 sie 18:34
Kacper: Zadanie nie jest do końca sprecyzowane i tyle
22 sie 18:48
Kacper: Autor miał na myśli brak remisów, a i wtedy nie wiem czy wyjdzie takie samo, bo nie liczyłem.
22 sie 18:48
PW: Jak można zakładać brak remisów przy grze równorzędnych partnerów?
Jeżeli intencją autora była gra o 2 możliwych wynikach, to trzeba było opowiadać np. o rzutach
monetą.
22 sie 18:55
PW: A w ogóle to rozwiązałem zadanie inne niż było w pytaniu (pytali o 5 partii spośród 8).
Ile jest ciągów 8−wyrazowych, w których na 5 miejscach stoją 2, a na 3 pozostałych miejscach 0
lub 1?
| | | |
| − wskazujemy trzy możliwe miejsca dla "0" spośród 8 |
| | |
| | | |
| − wskazujemy trzy możliwe miejsca dla "1" spośród 8 |
| | |
| | | | | |
| • | − wskazujemy dwa miejsca dla "0" i jedno miejsce spośród pozostałych dla "1" |
| | | |
| | | | | |
| • | − wskazujemy dwa miejsca dla "1" i jedno miejsce dla "0" |
| | | |
(pozostałe miejsca są zajęte przez 5 i tego liczyć nie trzeba)
Razem mamy:
| | | | | |
2• | + 2• | •6 = 2•(56 + 168) = 448. |
| | | |
Prawdopodobieństwo wygrania przez Zosię 5 partii spośród 8 wynosi zatem
22 sie 19:33