Obliczyć granice
Beata: Czy ma ktoś pomysł jak rozwiązać to zadanie?
Obliczyć granicę ciągu o wzorze ogólnym:
22 sie 16:33
ICSP: 0
22 sie 16:37
Beata: W jaki sposób do tego doszedłeś?
22 sie 16:39
Janek191:
| | 1 + 2n2 | |
an = ( |
| )n2 = |
| | 2 + 1n2 | |
| | ( 1 + 2n2)n2 | |
= |
| |
| | ( 2 + 1n2)n2 | |
więc
n →
∞
22 sie 16:42
22 sie 16:42
Beata: na pewno 0? w sensie mi też tak wyszło 0, ale w odpowiedziach jest e32
22 sie 16:44
22 sie 16:45
Beata: ok, dziękuje za pomoc
22 sie 16:46
Janek191:
To zadanie z Krysickiego 2.70 − jest błąd w rozwiązaniu
============================================
Poniższy ciąg ma granicę e
32
| | n2 + 2 | | | |
an = ( |
| )n2 = ( |
| )n2 = |
| | n2 + 0,5 | | | |
więc
n→
∞
22 sie 17:07
Beata: właśnie ta 2 w mianowniku mi cały czas przeszkadzała, dziękuje bardzo za wyjaśnienie
22 sie 17:22
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(2+ |
| )n2= [2*(1+ |
| )]n2=2n2*(1+ |
| )n2→∞ |
| | n2 | | 2n2 | | 2n2 | |
patrz na czynnik 2
n2
22 sie 17:27