wektory
anaaa: Dane są 3 wektory a=[1,1] , b=[−1,2] , c=[2,5] .Dobierz takie liczby m i n , aby z wektorów
ma,nb i c można było zbudować trójkąt.
22 sie 15:27
PW: Medal dla autora zadania za mącenie w głowach.
Wektory to uporządkowane pary punktów (ba, w tym zapisie to nawet uporządkowane pary liczb).
Trójkąt to podzbiór płaszczyzny.
Jak widać są to zwierzęta z innej bajki.
Jak Ty rozumiesz treść zadania?
22 sie 15:41
Janek191:
→ →
a = [ 1 ; 1 ] więc ma = [ m ; m ]
→ →
b = [ − 1 ; 2 ] więc nb = [ − n ; 2 n ]
→
c = [ 2 ; 5 ]
zatem
x = i ma i = √m2 + m2 = m√2
y = I nb I = √(−n)2 +(2n)2 = √ 5n2 = n√5
I c I = √22 + 52 = √29
Musi zachodzić
x + y > c
x + c > y
y + c > x
czyli
m√2 + n√5 > √29
m√2 + √29 > n√5
n√5 + √29 > m√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Np. m = 2 , n = 3
22 sie 15:45
anaaa: Dzięki za pomoc
22 sie 15:48
Janek191:
Powinno być odcinki o długościach równych długościom podanych wektorów.
lub
→ → →
ma + nb = c
wtedy
[ m ; m ] + [ − n; 2n ] = [ 2 ; 5 ]
m − n = 2 i m + 2n = 5
zatem
m = 3 i n = 1
22 sie 15:50
PW: Janek191: rzeczywiście zbudowałeś trójkąt z wektorów?
Nie mam do Ciebie pretensji, bo wykazałeś dobre chęci (choć myślę, że pytająca i tak nie wie o
co idzie). Zastanawiam się tylko, jak można tak bełkotliwie uczyć matematyki jak autor
zadania.
22 sie 15:50
Janek191:
PW ma rację 100%
22 sie 15:51