wektory
anaaa: Dane są punkty A= (−3,−5) i B=(9,19).Wyznacz współrzędne i długość wektora CD, jeśli wiesz,że
punkt C dzieli odcinek AB w stosunku 1:5, a punkt D− w stosunku 5:7
22 sie 15:22
Bogdan:

Może ten rysunek pomoże
pomijam znak strzałki na oznaczeniem wektora
a i wektora
AB
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a = |
| *AB= |
| *[9 − (−3), 19 − (−5)] = |
| *[12, 24] = [1, 2] |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
22 sie 15:52
Bogdan:
poprawiam
"pomijam znak strzałki nad oznaczeniem wektora" (napisałem na)
22 sie 15:54
anaaa: Dzięki
22 sie 15:56